Rozłóż wielomian w na czynniki
Edzio: Rozłóż wielomian w na czynniki:
24 lut 10:46
Aga1: Zastosuj wzór
a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
24 lut 11:07
Mona: | | 8 | | x3 | | x3+8 | |
w(x)= |
| + |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
Teraz dzielimy wielomian przez (x−1)
24 lut 11:08
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
Mona ... a to ciekawe ... od kiedy |
| + 1 = 0  |
| | 8 | |
24 lut 11:13
Man in black: Do Mona:
| | 1 | |
Po pierwsze w(x)= |
| (x3+1) |
| | 8 | |
Po drugie: w nie dzieli się przez x−1
24 lut 11:14
Mona: do Artura:
tam jeszcze był X
do man in black:
widzę, że nie wszyscy wiedzą co tu było robione.. ale to już nie mój problem, a
24 lut 11:47
Artur z miasta Neptuna:
Mona −−− a jaki jest cel dzielenia w(x) przez (x−1) gdy (x−1) NIE dzieli (bez reszty) w(x) ?
Ponieważ W(1) = 1/8 + 1 ≠ 0 i oto mi chodziło
24 lut 22:29