Oblicz pochodne
lukmack: Oblicz pochodne:
f(x)=(arctgx2/2)3
g(x)=xlnsinx
h(x)=pierwiastek 3 stopnia z arcsin pierwiastek x
24 lut 10:44
think: f(x) − funkcja złożona
f(x) = a
3
| | x2 | |
a = arctg |
|  jeśli tak to a też jest funkcją złożoną i będziesz musiał pomnożyć |
| | 2 | |
| | x2 | |
jeszcze przez pochodną |
|
|
| | 2 | |
[f(x)]' = [a
3]' * a'
24 lut 11:16
Aga1: | | 1 | |
g'(x)=x'*lnsinx+(lnsinx)'*x=1*lnsinx+x* |
| *cosx=lnsinx+xctgx. |
| | sinx | |
24 lut 11:16
lukmack: think: tak jak piszesz jest tam w nawiasie
dziękuje za pomoc
24 lut 11:20
think: no to spróbuj zrobić tą pochodną a ja powiem Ci czy masz dobrze.
24 lut 11:21
lukmack: | | 1 | |
a'= |
| tak powinno mi wyjść z tego ? |
| | | |
24 lut 11:41
think: a' = [arctgb]'*[b]'
odrobinę sknociłeś
24 lut 12:01
lukmack: | | 1 | |
czyli jeśli dobrze rozumiem to a' = |
| * x
|
| | | |
| | (x2)'*2−x2*(2)' | | 4x | |
(bo wyliczyłem że b'= |
| = |
| =x)
|
| | 22 | | 4 | |
24 lut 12:14
think: dobrze zrobumiałeś i poprawnie policzyłeś a'
chociaż wzór na iloczyn nie był tu potrzebny
pochodna ze stałej to 0 dlatego można ją wyciągnąć przed pochodną
| 1 | | 1 | |
| [x2]' = |
| *2x = x ale jak zrobisz dużo pochodnych to zaczniesz takie rzeczy |
| 2 | | 2 | |
zauważać
24 lut 12:22