dziedzina
tomasinho: jaka dziedzina?
log2(x2−4)
24 lut 10:27
think: liczba logarytmowana musi być dodatnia.
24 lut 10:32
tomasinho: czyli x>2
24 lut 10:33
think: nie tylko
24 lut 10:37
tomasinho: więc jaka będzie dziedzina na tym przykładzie? jak tylko dodatnia to mi wychodzi tylko x>2
24 lut 10:42
Tragos: x2 − 4 > 0
licz Δ lub skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia a2 − b2 = (a−b)(a+b), aby poznać miejsca
zerowe
24 lut 10:53
tomasinho: wtedy x=−2 v x=2
24 lut 10:57
Tragos: no i teraz narysuj sobie taki mały schemat tej paraboli, tak jak to robiliście przy funkcji
kwadratowej
24 lut 10:59
tomasinho: wychodzi D: (−niesk.,−2) u (2,+niesk.)
24 lut 11:01
Tragos: jest ok
24 lut 11:01
tomasinho: tak myślałem tylko ktoś mnie zmylił że D musi być dodatnia...
24 lut 11:03
Tragos: log
2p > 0
D: p > 0
a że w tym przypadku p = x
2 − 4
p > 0
x
2 − 4 > 0
..........
24 lut 11:05
tomasinho: aaa i wszystko jasne, dzięki =]
24 lut 11:05