ekstrema i przedziały monotoniczności
tomasinho: Wyznaczyć dziedzinę, przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji:
f(x)= x2+2x
D=R\{0}
pochodna wychodzi mi niby y'=12−2x2 czyli (1/2 − 2/x2) ale nie wiem jak z tego
wyciągnąć miejsca zerowe
24 lut 10:23
think: wspólny mianownik, i kiedy licznik jest === 0 to masz miejsce zerowe
24 lut 10:34
tomasinho: czyli jak to porównać do 0?
24 lut 10:41
tomasinho: przekształcić to w
x2−42x2 = ((x
2−4)/2x
2)
24 lut 11:09
think: tamashino
| 1 | | 2 | | x2 | | 4 | | x2 − 4 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
|
|
| 2 | | x2 | | 2x2 | | 2x2 | | 2x2 | |
| x2 − 4 | |
| = 0 wtedy i tylko wtedy gdy x2 − 4 = 0 |
| 2x2 | |
24 lut 11:11
tomasinho: to tak mam i teraz x=−2 v x=2
tak? jak tak to jesteśmy już w domu
24 lut 11:13
think: nie wiem jak Ty, ale ja jestem w pracy

co do domu to może niedaleko...
znasz miejsca zerowe, teraz jeszcze określasz, gdzie pochodna jest dodatnia a gdzie ujemna
+ 0 − oznacza maksimum
− 0 + oznacza minimum
24 lut 11:19
think: 0 to oczywiście miejsce zerowe
24 lut 11:19
tomasinho: ok reszte już wiem, narysować parabolę, określić gdzie jest malejąca a gdzie dodatnia, potem
miejsca zerowe podstawić do funkcji podstawowej i wyjdą ekstrema, dzięki za pomoc =]
24 lut 11:24
think: prosze
24 lut 11:29