geometria analityczna
member : Punkty A= (4,−3) B= (10,6) są wierzchołkami prostokąta ABCD, a prosta 3x−2y+8=0 zawiera
bok CD
a) wyznacz równanie prostej CD
b)Oblicz współrz. wierzchołka D
c)Obl pole prostokąta ABCD
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ u mnie nie bangla to
3 kwi 21:02
Basia: Podpowiadam
3 kwi 22:43
Basia:
Proste BC i AD muszą być prostopadłe do CD.
Napisz ich równania.
Punkt C jest punktem wspólnym pr.BC i CD; układ równań
Punkt D jest punktem wspólnym pr.AD i CD; układ równań
pr.CD równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
3 kwi 22:46
member : 
nie potrafię napisać równań tych prostych, układ równań sklecę ale te
proste... Czy mogę liczyć na szczegółową odpowiedź do tych prostych, tak abym to
zrozumiał ? zapisałem sporo kartek ale nic mi nie wychodzi metodą prób i błędów
4 kwi 19:42
Basia: masz równanie pr.CD
przekształć je do postaci y=ax+b
czekam na odpowiedź
4 kwi 20:00
Bogdan:
Piszesz:
"prosta 3x−2y+8=0 zawiera bok CD
a) wyznacz równanie prostej CD"
W treści zadania podana jest odpowiedź do a)
4 kwi 20:05
member : 3x−2y+8=0 −−> 2y=3x−8 | :2 −−−> y=
32x−4
4 kwi 20:08
Basia: dobrze, to jaki współczynnik kierunkowy będzie miała prosta do niej prostopadła ?
4 kwi 20:10
member : nie wiem <wstyd> , Bardzo przepraszam ,ale muszę opuścić was mam pilną sprawę do
załatwienia, będę za 2 godz. Przepraszam że opuszczam was, wiedząc ze chcecie mi pomóc.
4 kwi 20:14
Bogdan:
Dobry wieczór Basiu

U Ciebie też jest lato?
4 kwi 20:15
Basia: Wstyd ! (że nie wiesz)
| | 1 | |
Prosta prostopadła do prostej y=ax+b to prosta y= − |
| x + c |
| | a | |
4 kwi 20:16
Basia: Witaj Bogdanie ! Lato w pełni ! Bezpośrednio po dłuuuuuuuuuugiej zimie! Wiosny nie było.
4 kwi 20:17
Bogdan:
Mnie też Basiu czasami opadają ręce.
4 kwi 20:17
Basia: Owszem opadają. Albo wtedy zupełnie rezygnuję, albo się poddaję i z litości piszę gotowca
(zależnie od humoru, nie da się ukryć). A poważnie przeraża mnie poziom wiedzy nie tych
najsłabszych (cóż Hugo Steinhaus zawsze twierdził, że 30% populacji nie jest w stanie
opanować matematyki nawet na bardzo średnim poziomie i że nic na to nie poradzimy), ale
tych formalnie niezłych uczniów (to już doświadczenia spoza forum) i poziom nauczania w
niektórych szkołach, gdzie w klasach z rozszerzonym programem matematyki nawet poziom
podstawowy nie jest realizowany jak należy !
4 kwi 20:26
Bogdan:
W zupełności podzielam Twój pogląd. Mam podobne doświadczenia nie tylko z uczniami
szkół gimnazjalnych i średnich. Przykro mi to powiedzieć, ale nie mam najlepszego zdania
o nauczycielach matematyki, niewielu jest wśród nich pasjonatów tego przedmiotu.
Wydaje mi się, że umiejętności matematyczne i zaprzyjaźnianie się z matematyką
powinno być wszczepiane już na etapie nauczania początkowego, a tam spotkać
można nauczycieli bojących się matematyki.
No, ale cieszmy się z ładnej pogody.
4 kwi 20:46
tim: Więc tak... Macie rację obydwoje. Mój obecny nauczyciel matematyki uczy, bo musi, i
wogole nie zwraca na mnie uwagi... Moja siostra uczy w nauczaniu początkowych i mówi, że
ciężko nauczyć małe dzieci liczenia, jak one nie chcą, bądź nie mogą sobie poradzić. I
dalej... w tym roku zostałem zaproszony do pobliskiego liceum (jedynego w mieście) na
miesięczny "kurs" do IA LICEUM. Chodziłem normalnie na lekcje matematyki do nich do
takiej pani

. Bardzo świetny był z niej kontakt, dobrze uczyła, klasa była też
wspaniała, nie było żadnego problemu. To była nauczycielka, chciałbym trafić na taką
nauczycielkę, ale wiem, że szkoła w moim wieście ma za mały poziom...
4 kwi 20:53
Basia:
Jutro pucuję rowerek i zaczynam rozgrzewkę. Dzisiejszy dzień niestety poświęciłam oknom.
4 kwi 20:54
member : uuu co za szczęście mnie spotkało, mieścić takie mózgi w tym skromnym poście. przyznaje
się bez bicia że należę do tych 30 % populacji, mimo tego że nie muszę się uczyć
matematyki, to chcę, topornie to idzie ale nikt od razu nie nauczył się chodzić, tym
optymistycznym akcentem, piszę że wróciłem
4 kwi 21:00
Basia: Logicznego myślenia dziecko zaczyna uczyć się już między drugim a trzecim rokiem życia.
Zabawki edukacyjne odgrywają tu ogromną rolę. Niestety nie dość, że jest ich mało to
przegrywają z "bezmyślnymi" zabawkami mechanicznymi i lalkami Barbie. Także, a raczej
przede wszystkim, dlatego, że zainteresować dziecko zabawką edukacyjną potrafią tylko ci
rodzice, którzy sami rozumieją o co w niej chodzi. Błędne koło!
4 kwi 21:04
Basia: No to zajrzyj wyżej i zobacz jaki współczynnik kierunkowy ma prosta prostopadła do
prostej y=ax+b. Napisałam to. Jeżeli sam chcesz się nauczyć matematyki to nie należysz
do tych 30%. Ci z 30% bronią się przed tym wszelkimi siłami i sposobami.
4 kwi 21:07
Basia: I napisz jaki współczynnik kierunkowy będzie miała prosta prostopadła do CD.
Idę zaparzyć herbatę. Za chwilę wrócę.
4 kwi 21:10
member : proszę Pani Basi =) proszę się nie zagotować w sobie jeżeli zapytam czy ta prosta
prostopadła y= − 1a x + c wzięła się z zależności a1*a2=−1 ? i po przekształceniu
dała a2=−1a1 ?
4 kwi 21:14
member : nawiasem, jutro pucujesz rowerek a ja wybieram się do magicznego miasta pt: Krk

. Czy
Ty jesteś nauczycielką ? widziałem że świetnie radzisz sobie z log.
4 kwi 21:15
Basia: Ad2. Nie jestem nauczycielką, ale jestem matematykiem.
Ad1. Oczywiście, że tak.
4 kwi 21:17
member : y= − 12 x + 8 ?
4 kwi 21:18
tim: Basia, ja też <żółw>
4 kwi 21:20
member : no tak, bez urazy ale matematycy właśnie piszą Ad−notacje,
4 kwi 21:21
tim: No wiem, żart
4 kwi 21:24
Basia:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
a1 = − |
| = − |
| = − |
| |
| | a | | 32 | | 3 | |
jak wyznaczyć c
1 i c
1 ?
4 kwi 21:24
Basia: i c2 oczywiście !
4 kwi 21:25
Basia: Dlaczego żółw Tim ?
4 kwi 21:26
tim: <żółwik>
4 kwi 21:28
Basia: Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! Łapię !
4 kwi 21:29
tim: Nie znasz?
4 kwi 21:31
Basia: Żółwika znam !
4 kwi 21:32
tim: No
4 kwi 21:34
member : w pr AD podstawić za y wartość −3 ?
a w pr BC podstawić za y 6 ? ( to y podane w danych w zadaniu) ?
4 kwi 21:34
Basia: AD: tak za y −3, a za x?
BC: tak za y 6, a za x?
4 kwi 21:35
Basia:
A∈pr.AD ⇒ jego współrzędne muszą spełniać równanie pr.AD
B∈pr.BC ⇒ jego współrzędne muszą spełniać równanie pr.BC
4 kwi 21:37
member : AD... y= − 23 + c1
−−−> −3= − 23*4 + c1
−−−> −3= −83 + c1
−−−> − 53= c1 ?
4 kwi 21:42
Basia: Oj tym razem to mój błąd.
−9 = −8 + 3c
1
3c
1 = −1
3y = −2x − 1
2x + 3y = −11
18 = −20 + 3c
2
38 = 3c
2
3y = −2x + 38
2x + 3y = 38
Teraz trzeba wyznaczyć współrzędne C i D.
Wiesz jak to zrobić ?
4 kwi 21:50
Basia: | | 8 | | 9 | | 8 | | 1 | |
U Ciebie c1=−3+ |
| = − |
| + |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
skąd 5/3 ?
−3 i 8/3 trzeba sprowadzić do wspólnego mianownika
4 kwi 21:52
member : 
, Basia , proszę, ja to nie Ty. Nie potrafię się już skupić, dodatkowo tylko liczę jak
baran to co mi podsuniesz, muszę to uporządkować, przeanalizować i zrozumieć. Czy
mógłbym prosić Cie o pomoc w tym zadaniu w dalszych podpunktach w poniedziałek ?
4 kwi 21:55
member : tak, pomyliłem się
4 kwi 21:56
Basia: Nie wiem czy będę na forum w poniedziałek. Jeśli tak to oczywiście. Jeśli nie inni
pomogą.
Tylko wtedy napisz nowy post i napisz co już masz obliczone, bo w tym komuś kto nie
śledził wpisów na bieżąco trudno będzie się połapać.
4 kwi 21:59
member : dobrze, nagłówek będzie brzmiał Basia Basia Basia Basia Basia Basia Basia Basia tak abyś
znalazła to
4 kwi 22:00
Basia: O.K. Miłego wypoczynku w mieście zaczarowanych dorożek i innych magicznych cudów.
4 kwi 22:06
member : zaczarowane z powodu tego że dużo osób " zaczyna w nich " bardziej stały związek ? czy
tylko dlatego że są piękne w pięknym miejscu ?
4 kwi 22:22
Bogdan:
Nie chciałem przeszkadzać, teraz zaproponuję następujące rozwiązanie tego zadania.
a) Odpowiedź już jest podana w treści zadania.
Prosta zawierająca wierzchołki C i D to 3x − 2y + 8 = 0 w postaci ogólnej
względnie y =
32x + 4 w postaci kierunkowej.
b) D = (x
D, y
D) = (x
D,
32x
D + 4)
Wyznaczamy długość boku AD mając A(4, −3) oraz równanie prostej zawierającej
punkt D: 3x − 2y + 8 = 0
| | |3*4 −2*(−3) + 8| | |
|AD| = |
| = 2√13 = √52
|
| | √9 + 4 | |
a także |AD|
2 = (x
D − 4)
2 + (y
D + 3)
2 = (x
D − 4)
2 + (
32x
D + 7)
2
x
D2 − 8x
D + 16 +
94x
D2 + 21x + 49 = 52
x
D2 + 4x
D + 4 = 0 to (x
D + 2)
2 = 0
to x
D = −2 oraz y
D =
32*(−2) + 4 = 1
D = (−2, 1)
c) pole prostokąta P = |AB| * |AD|
|AB| =
√(10 − 4)2 + (6 + 3)2 =
√117 = 3
√13
|AD| = 2
√13
P = 3
√13 * 2
√13 = 6 * 13 = 78
4 kwi 22:22
member : Bogdan dziękuję za pomoc
7 kwi 23:31
member : ale czy nie da się pkt b wyliczyć prościej ? tak bardziej po chłopsku ?
7 kwi 23:33
Bogdan:
Sądzę, że tak jest dość prosto, nawet dla chłopskiego rozumu
7 kwi 23:36
Eta:
7 kwi 23:37
member : Bogdan, wszystko rozumię oprócz tego, nie potrafię doprowadzić do tej postaci, xD2 + 4xD
+ 4 = 0 to (xD + 2)2 = 0 , pogrupowałem wyrazy podobne i wyszły mi jakieś trzynastki
przy x
tak poza tym można sie szybko pogubić w takim zadaniu, myślałem ze jestem w stanie
sprostać temu, jednak po twojej odpowiedzi nie ruszyłbym tego
8 kwi 11:45
Bogdan:
Dzień dobry.
Zaczynamy od początku.
Prosta k: 3x − 2y + 8 = 0 przechodzi przez punkty C = (x
C, y
C) i D = (X
D, y
D).
Mamy wyznaczyć współrzędne punktu D.
Wstawiamy x
D do równania prostej k, aby otrzymać zapis y
D.
3x
D − 2y + 8 = 0
3x
D + 8 = 2y
D dzielimy obustronnie przez 2
y
D =
32x
D + 4
Teraz obliczamy długość AD korzystając z wzoru na odległość d punktu (x
o, y
o)
| | |A*xo + B*yo + C| | |
od prostej Ax + By + C = 0: d = |
|
|
| | √A2 + B2 | |
U nas mamy punkt A = (4, −3) oraz prostą k: 3x − 2y + 8 = 0 (A = 3, B = −2, C = 8)
| | |3*4 + (−2)*(−3) + 8| | | 26 | |
d = |AD| = |
| = |
| = 2√13 = √52
|
| | √9 + 4 | | √13 | |
d
2 = 52
Jeszcze raz obliczamy długość AD, ale w inny sposób, korzystamy z wzoru na
odległość d między dwoma punktami (x
1, y
1) i (x
2, y
2):
d
2 = (x
2 − x
1)
2 + (y
2 − y
1)
2 i potem d =
√d2
U nas mamy A(4, −3) oraz D(x
D,
32x
D + 4)
d
2 = |AD|
2 = (x
D − 4)
2 + (
32x
D + 4 − (−3) )
2 =
= (x
D − 4)
2 + (
32x
D + 7)
2
Porównujemy ze sobą otrzymane wyniki na długość AD:
(x
D − 4)
2 + (
32x
D + 7)
2 = 52
Stosując wzory skróconego mnożenia obliczamy z ostatniego równania x
D,
otrzymamy x
D = −2, następnie obliczamy y
D: y
D =
32*(−2) + 4 = 1.
Odp.: D = (−2, 1).
To są proste przekształcenia i przećwicz je jeszcze raz sam, po chwili uznasz to
zadanie za niezbyt trudne. Zastosowaliśmy tu dwa wzory: na odległość między
punktem i prostą oraz na odległość miedzy dwoma punktami. Postaraj się te dwa wzory
zapamiętać, jeszcze nie raz przydadzą Ci się.
Pozdrawiam
8 kwi 12:38
member : Bogdan, dziękuje za szeroki opis tego ale skupmy się dokładnie na tym:
52= xd
2−8xd+16+
94xd
2+21xd+49 mi po pogrupowaniu wyrazów wychodzi :
| 13 | |
| xd 2+13xd−13 a nie jak Tobie xd 2+4xd+4=0  co robię źle ? |
| 4 | |
8 kwi 13:31
Bogdan:
(xD − 4)2 + (32xD + 7)2 = 52
xD2 − 8xD + 16 + 94xD2 + 21xD + 49 − 52 = 0
2 * 32xD * 7 = 21xD
16 + 49 − 52 = 16 − 3 = 13
134xD2 + 13xD + 13 = 0 mnożymy obustronnie przez 413
xD2 + 4xD + 4 = 0 teraz zwijamy wzorem skróconego mnożenia
(xD + 2)2 = 0 stąd xD = −2
8 kwi 13:56
member : Witaj Boguś. O to mi chodziło. całe zadanie zrobiłem ze zrozumieniem

Dzięki za włożony
Twój trud.
8 kwi 22:29
member : Zapomniałem dodać, również Basi trud
8 kwi 22:32
Bogdan:
9 kwi 01:08