Granica ciągu
Tiamat:
Czy tu muszę wykorzystać twierdzenie o 3 ciągach? Nie wiem od której strony się za to zabrać,
podpowiecie?;3
24 lut 09:39
Artur z miasta Neptuna:
najlepiej, abyś skorzystał.
zauważ, że:
−1 ≤ cos n! ≤ 1

i z tego szacunku korzystasz
24 lut 09:41
Tiamat: To mi chyba nic nie da, bo nie wiem jak to wykorzystać:3
A mogę podstawić cos 1, wtedy wyjdzie 0 teoretycznie go nie ma, a resztę policzę twierdzeniem?
24 lut 09:43
Artur z miasta Neptuna:
broń boże nie cos 1 .... ale wiesz, że jakieby nie było 'n' to cos n ≤ 1 ... więc "za cos n!
wstawiasz '1' oraz '−1' " ale nie cos 1 (co ma swoją wartość konkretną)
24 lut 09:44
Tiamat: hmmm... to jak mam to zrobić? Bo nie zrobię tego na raz, nie wiem.
24 lut 09:47
Artur z miasta Neptuna:
| n2 * (−1) | | n2 * 1 | |
| ≤ an ≤ |
| |
| n3+2n+1 | | n3+2n+1 | |
24 lut 09:51
Tiamat: ahaaaa, okk.
A nie trzeba znaleść najwyższej liczby? Czy moję tak liczyć?
24 lut 09:53
Artur z miasta Neptuna:
ale znalazłeś największą/najmniejszą liczbę ... cos (n!) to funkcja okresowa która nie będzie
większa od '1' i nie mniejsza od '−1'
to co napisałem to jest oszacowanie wyrazu an
teraz musisz obliczyć granice tych oszacowań
24 lut 09:55
Tiamat: okk, wyszło mi
−1≤ an ≤ 1
Żle?
24 lut 10:06
Artur z miasta Neptuna: co kurwa ?
24 lut 10:09
Tiamat: No źle mi chyba wyszło xD
24 lut 10:10
Artur z miasta Neptuna:
wybacz ... ale tracę cierpliwość
| n2 * (−1) | | n2 * cos (n!) | | n2 * 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| n3+2n+1 | | n3+2n+1 | | n3+2n+1 | |
| | n2 * (−1) | |
limn−>∞ |
| = 0 /// oblicz sobie |
| | n3+2n+1 | |
| | n2 * (−1) | |
limn−>∞ |
| = 0 /// oblicz sobie |
| | n3+2n+1 | |
więc korzystając z tw. o 3 ciągach:
| | n2 * cos (n!) | |
limn−>∞ |
| = 0 |
| | n3+2n+1 | |
24 lut 10:11
Tiamat: Okk, faktycznie, źle sobie napisałam, wychodzi 0!
Po prostu to mnie przerasta, sorry: )
24 lut 10:15
Man in black: Nie 0! bo 0!=1.
Wychodzi 0
24 lut 10:23
Tiamat: No o to mi chodziło : P
Może mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak używać tego twierdzenia? Bo jak widać na załąćzonym
obrazku, nie ograniam: )
I mam problem z dodaniem nowego zadania, dlatego męczę tutaj
25 lut 10:52
Aga1: Każde zadanie jest inne.
Ciągi skrajne muszą mieć wspólną granicę g, wtedy na podstawie tw. o trzech ciągach
wnioskujemy, że również nasz ciąg ma granicę g.
Korzysta się z różnych własności.
Jeśli jest np. funkcja sin i cos
to sinx≤1 i sinx≥−1
podobnie cos
Twierdzenie o trzech ciągach stosuje się gdy inne metody zawodzą.
25 lut 11:03
25 lut 13:18