Równanie
Tarner: x3−4x2+3=0
Chodzi o rozwiązanie równania. Jakieś pomysły?
24 lut 09:32
think: poszukaj pierwiastków całkowitych
24 lut 09:33
Man in black: x2(x − 1) −3(x2 −1) =0
24 lut 09:35
think: ewentualnie sprytne grupowanie...
x3 − x2 − 3x2 + 3 = 0
24 lut 09:36
Tarner: Dobra inaczej , prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie
24 lut 09:36
Tarner: Ooo , dzieki , tego potrzebowałem , jesteście świetni
24 lut 09:37
think: Tarner, tw o pierwiastkach całkowitych mówi, że jeśli wielomian ma pierwiatek całkowity to jest
on dzielnikiem wyrazu wolnego. 3 twój wyraz wolny ma niewiele dzielników do sprawdzenia, bo:
−3, −1, 1, 3
jak jeden z nich będzie pasował, to podzielisz przez (x − pierwiastek) i otrzymasz równanie
kwadratowe z którym poradzisz sobie za pomocą delty
24 lut 09:39
Tarner: Możesz mi to jakoś rozpisać jak to będzie wyglądało? Bo teraz nie do końca rozumiem
24 lut 09:43
think: x3 − 4x2 + 3 = 0 → f(x) = x3 − 4x2 + 3
sprawdzasz −3, −1, 1, 3
f(−3) = (−3)3 − 4(−3)2 + 3
jeśli f(−3) = 0 to znaczy, że −3 jest pierwiastkiem tego wielomianu, jeśli f(−3)≠0 sprawdzasz
dalej
f(−1) = (−1)3 − 4(−1)2 + 3
i znowu to samo jeśli f(−1) = 0 to −1 jest pierwiastkiem, a jeśli nie to sprawdzasz
f(1) = 13 − 4*12 + 3 itd.
24 lut 09:56
Tarner: Ok , teraz to mi sie wyklarowało , dzieki wielkie
24 lut 09:58
Artur z miasta Neptuna:
a może inaczej .... od razu (na pierwszy rzut oka) widać, że W(1) = 0
więc dzielisz Hornerem wielomian x3 − 4x2 + 0x + 3 przez (x−1), a dalej już sobie
poradzisz.
24 lut 09:59
think: zgadza się, a ten pierwszy rzut oka polega na tym, że suma współczyników = 0 to taka przydatna
wskazówka
1 − 4 + 3
24 lut 10:02