Gustlik: Mała powtórka z matmy:
Pochodna z 2x jest równa:
(2x)'=
√4
(2x)'=log
525
(2x)'=
√Δ, gdzie Δ to wyróżnik funkcji kwadratowej y=x
2+6x+8
(2x)'=pole kwadratu o boku
√2
(2x)'=
3√8
(2x)'=objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 1 i wysokości 2
(2x)'=różnica ciągu arytmetycznego o wyrazach 95, 97, 99, ...
(2x)'=iloraz ciągu geometrycznego o wyrazach 50, 100, 200...
(2x)'=ilość możliwych wyników rzutu monetą
Mała powtórka z fizyki:
(2x)'=siła (w N), jaka ciągnie ciało o masie 1 kg z przyśpieszeniem 2 m/s
2
(2x)'=prędkość (w m/s) ciała, które pokonało drogę 100 m w czasie 50 s
(2x)'=natężenie prądu (w A) płynącego przez opornik o oporze 1 Ω pod napięciem 2 V
(2x)'=temperatura (w
oC) niższa o 98
oC od temperatury wrzenia wody pod normalnym ciśnieniem
Mała powtórka z chemii
(2x)'=masa (w kg) 2 litrów wody
(2x)'=masa molowa (w g/mol) wodoru H
2
(2x)'=liczba atomowa pierwiastka o symbolu He