Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba...
gos.: Z liczb od 1 do 20 losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba jest liczbą
pierwszą lub liczbą podzielną przez 5.
Omega= 20
obliczylam A= 8 P(A)=2\5
B= 4 P(B)= 1\5
i teraz co dalej?
23 lut 23:52
Eta:
A∩B −−− jest liczbą pierwszą i podzielną przez 5
|A∩B|=1 P(A∩B)=............
P(AU B)= P(A)+P(B) −P(A∩B)=.........
23 lut 23:55
gos.: czyli P(A∩B)= 1\20 tak?
23 lut 23:59
Eta:
tak
24 lut 00:01
gos.: a to P(AU B)= P(A)+P(B) −P(A∩B)= 2\5+1\5−1\20 ?
24 lut 00:01
Eta:
| | 11 | |
No tak ..... dokończ =........... |
| |
| | 20 | |
24 lut 00:04
gos.: 8\20 +4\20−1\20 = 11\20
; )
24 lut 00:06
Eta:
i gitara
24 lut 00:17
gos.: dzieki ; )
24 lut 00:53