pomocy! pochodne
Anitkaa: Prosze ładnie o pomoc w tym przykładzie:
Oblicz pochodną:
y=(sin2x)cosx
23 lut 23:39
Man in black: Wzór: A=elnA czyli (sin2x)cosx = eln(sin2x)cosx = ecosxln(sin2x) i teraz
pochodna złożenia.
23 lut 23:44
Anitkaa: a mogę prosić o ciąg dalszy zadania? z odpowiedzą, żebym mogła sobie sprawdzić krok po prosku.
Dzięki z gory.
23 lut 23:46
Man in black: Fakt 1. (e
f(x))' = f'(x)e
f(x)
Zatem (e
cosx ln(sin2x))'=[cosx ln(sin
2x)]' e
cosx ln(sin2x)=...
Teraz pochodna iloczynu:
[cosx ln(sin
2x)]' = (cosx)' ln(sin
2x) + cosx [ ln(sin
2x)]'=
| | 2sinxcosx | |
= − sinx ln(sin2x) + cosx |
| = − sinx ln(sin2x) + 2 cosx ctgx |
| | sin2x | |
czyli
...=( − sinx ln(sin
2x) + 2 cosx ctgx) e
cosx ln(sin2x) =
=( − sinx ln(sin
2x) + 2 cosx ctgx) (sin
2x)
cosx
24 lut 08:07