Trygoometria
Basiek: Jakie wartości może przyjmować sinx, jeśli:
Poproszę o ...
podpowiedź....
Od czego zacząć? bo równanie jako tako rozwiązałam (z dużym prawdopodobieństwem źle...), ale to
zdecydowanie nie jest odpowiedź na pytanie.
23 lut 23:15
Man in black: | | π | |
Podstaw x+ |
| =y i rozwiąż równanie siny=−1/2 |
| | 3 | |
23 lut 23:17
ICSP: | | 1 | |
zapisz − |
| jako sinus jakiegoś kąta |
| | 2 | |
23 lut 23:17
ZKS:
| | π | |
Jeżeli na początku masz problem to za x + |
| podstaw sobie t i będziesz miała: |
| | 3 | |
23 lut 23:17
Basiek: Ech, no bo
wyszło mi
| | 5 | | 4 | |
x= |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 3 | |
i?
23 lut 23:18
Basiek: | | 1 | |
W odpowiedziach jest napisane: 1 lub − |
| ..., co mnie zasmuca.  Nawet nie wiem, jak można |
| | 2 | |
zrobić takie
czary mary.
23 lut 23:20
rumpek:
drugie podobnie
23 lut 23:21
Basiek: To nie nowina dla mnie w sumie, że nie umiem równań trygonometrycznych.

Chyba jednak się
ich nie nauczyłam.

Kurczak!
23 lut 23:23
Aga1: Nie ma polecenia: rozwiąż równanie.
23 lut 23:23
rumpek: Osobiście nie czytałem polecenia

tylko tak jakoś patrze równanie trygonometryczne

to
pisze

ale ok, idę już lulać bo jutro praca klasowa z graniastosłupów
23 lut 23:26
Basiek: | | 5π | | 1 | |
Ale... Rumpek, na pewno sin dla |
| =− |
| ? |
| | 6 | | 2 | |
23 lut 23:26
Man in black: Właśnie...
23 lut 23:27
rumpek: Ty to napisałaś

ja ta pociągnąłem tak jak ty napisałaś zaraz zobaczę na wykres
23 lut 23:27
Basiek: Ja już wyliczyłam...
23 lut 23:28
Basiek: Wiesz,
abra kadabra− wyliczone.
23 lut 23:28
23 lut 23:29
Basiek: Wiem, bo sobie ze wzorów redukcyjnych.... i ech, obliczyłam cos. Brawo ja
23 lut 23:32
krystek: | 1 | | π | | 1 | | π | | π | |
| =sin |
| ⇒− |
| =sin{π}+ |
| lub 2π− |
| |
| 2 | | 6 | | 2 | | 6 | | 6 | |
23 lut 23:32
rumpek:
23 lut 23:32
rumpek: Basiek w pon do szkoły już?
23 lut 23:33
23 lut 23:33
Man in black: To połowa.
23 lut 23:34
krystek: też tak można1
23 lut 23:34
Basiek: Ech, dzięki
Krystek
Rumpek− cicho sza! To jest temat tabu.
23 lut 23:34
rumpek: 
i teraz na jedną stronę
23 lut 23:34
rumpek:
23 lut 23:35
Basiek: Dobra, to będzie
| | 5 | | π | |
x= |
| π+2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 2 | |
(Panie, spraw, żeby było dobrze...)
No i właśnie, ja NIE MAM pojęcia, co dalej...
23 lut 23:36
krystek: a co chcesz dalej?
23 lut 23:39
23 lut 23:40
PAN: Dobrze
teraz sin(x) = ...
23 lut 23:40
Basiek: | | 1 | |
"Jakie wartości może przyjmować sinx" odp: 1 lub − |
| ? |
| | 2 | |
23 lut 23:40
rumpek: moja wina, juz przeniosłas
23 lut 23:41
Man in black: Co ma być ujemne? Przecież nie sin(x)...
23 lut 23:41
rumpek: coś dzisiaj mało spostrzegawczy jestem
23 lut 23:41
rumpek: czas iść spać, aby jutro ładnie napisać
23 lut 23:41
Basiek: | | π | |
więc dla x=− |
| +2kπ sinx=−1 i tu się zgodzi..., a to drugie, to pewnie źle obliczone, czy |
| | 2 | |
coś?
23 lut 23:42
Basiek: Rumpek− dobranoc.

Powodzenia.
23 lut 23:42
rumpek: a dzieki przyda się

, powodzenia z trygonometrią

fajny dział ogólnie
23 lut 23:44
Basiek: Nienawidzę trygonometrii. Ale cóż zrobić− 70 dni majaczy mi przed nosem...
23 lut 23:45
rumpek: 74
23 lut 23:46
rumpek: ja muszę ostro powtórzyć, nauczyć się brył wpisanych w koła itp.

chociaż wolałbym aby na
maturze było zadanie z ostrosłupów
23 lut 23:46
Basiek: +/− 4 to w tym momencie nie ma chyba większego znaczenia...
| | 1 | |
Czy ktoś wie, jak dokopać się do |
| ?  |
| | 2 | |
23 lut 23:47
krystek: Basiek o co chodzi?
23 lut 23:48
Basiek: Więc: Jakie wartości przyjmuje sinx; to jest pytanie, my zaś obliczyliśmy x....
| | 5 | | 1 | |
i teraz pytam, jak dość do sin( |
| π)= |
| , bo osobiście nie wiem. |
| | 6 | | 2 | |
23 lut 23:50
krystek: A skąd to wzięłaś?
23 lut 23:51
Basiek: | | 5 | |
Szczerze? To własnie mi nie wychodzi. Bo wyliczyłam x= |
| π, a w odp. x ma przyjąć wartość |
| | 6 | |
23 lut 23:53
krystek: | | π | | 1 | |
Przecież jest to II ćwiartka i z wzorów redukcyjnych sin |
| = |
| i tego co napisałaś W |
| | 6 | | 2 | |
mierze stopniowej to 30 stopni i 150
23 lut 23:53
krystek: Ale masz dobrze! Coś się nie rozumiemy.
23 lut 23:55
Basiek: | | π | | π | | π | |
Ale to jest sin(π− |
| )=sin(− |
| )= −sin( |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
23 lut 23:55
krystek: Toć to źle co napisałaś
23 lut 23:56
Aga1: | | π | | π | | π | | π | |
x+ |
| =− |
| +2kπ lub sin(x+ |
| )=π−(− |
| )+2kπ |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | 1 | | 5 | |
x=− |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 2 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sin(− |
| π+2kπ)=sin(− |
| π)=−sin( |
| π)=−1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | 1 | | 1 | |
sin( |
| π+2kπ)=sin |
| π=sin(π− |
| π)= |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
23 lut 23:56
23 lut 23:57
Basiek: Okej, dziękuję. Minus znika. Teraz już jasne. Dziękuję bardzo.
23 lut 23:58
pigor: ...

otóż, ja to widzę tak : sinus jest ujemny w III−ej lub IV−tej ćwiartce,
więc
| | π | | 1 | | π | | π | | π | | π | |
sin(x+ |
| )= − |
| ⇔ sin(x+ |
| )=sin(π+ |
| ) ⋁ sin(x+ |
| )=sin(− |
| ) ⇔ |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | | π | | 3π | |
x+ |
| =π+ |
| ⋁ x+ |
| =− |
| ⇔ x=π− |
| ⋁ x=− |
| ⇒ |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | |
sinx=sin(π− |
| ) ⋁ sinx=sin(− |
| ) ⇔ sinx=sin |
| ⋁ sinx=−sin |
| ⇔ |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | 1 | |
sinx= |
| ⋁ sinx=−1 − szukane wartości sinusa . ...  |
| | 2 | |
24 lut 00:14
Tragos: warto sobie przypomnieć, że jest jeszcze coś takiego sin(−x) = −sin(x)
24 lut 00:16
Basiek: Staram się przyswoić nadwyżki informacji...
Tragos możesz mi wyjaśnić, dlaczego więc, powołując się na wzór: sin(−x)=−sin(x)
post z 23 lut 23:55 jest... błędny?
24 lut 00:19
Tragos: | | π | | π | |
sin(π − |
| ) = sin( |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
24 lut 00:22
Basiek: Czyli wklepać młotkiem do głowy, ech. Okej, dziękuję
24 lut 00:23
Tragos: wzór redukcyjny

sin(π − a) = sin(a)
Ty tam dałaś: sin(π − a) = sin(−a) co oczywiście jest nieprawdą
24 lut 00:25
Basiek: Nigdy się tych wzorów nie uczyłam...., może to stąd. Najpierw sobie "redukowałam" π, zostawało
mi sin(−a)=.... a tu już sobie robiłam ze wzoru. Czyli "trochę" przekombinowałam

Już jaśniej. Dzięki.
24 lut 00:27