Ciąg arytmetyczny. Wyznacz liczby.
Esserinn: Z tym też mam wątpliwości...
Liczby 2x+3 , x2 , 5x2−1 , w podanej kolejności, są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Wyznacz te liczby.
23 lut 22:57
rumpek:
2b = a + c (zasada taka sama jak w innym Twoim temacie)
2x2 = 2x + 3 + 5x2 − 1
2x2 = 5x2 + 2x + 2
3x2 + 2x + 2 = 0
Δ < 0
nie ma
23 lut 22:59
Aga1: 2x2=(2x+3)(5x2−1)
rozwiąż
23 lut 22:59
Aga1: Między nawiasami powinien być+
23 lut 23:00
Eta:
Sprawdź czy dobrze wszystko przepisałeś? ( a może ciąg geometryczny ?
23 lut 23:04
Esserinn: Aaa bardzo przepraszam, pomyliłem się w treści liczbach!
Było tak 2x+3 , x
2+2 , 5x
2−1 <−−−− W środkowym się pomyliłem, tak to jest o tej porze
wybaczcie.
Podążając przykładem z innego zadania do ciągów arytmetycznych czyli z tego wzoru :
a,b,c − tworzą ciąg arytmetyczny −−> 2b=a+c Spróbowałem rozwiązać to zadanie.
2x
2+4=2x+3+5x
2−1
3x
2+2x−2=0
Δ=4−4*3*(−2)=4+24=28
23 lut 23:13
rumpek:
2x
2 + 4 = 2x + 3 + 5x
2 − 1
2x
2 + 4 = 5x
2 + 2x + 2
3x
2 + 2x − 2 = 0
Δ = 4 + 24 = 28 ⇒
√Δ =
√28 = 3
√3
x
2 = ...
zgadza się
23 lut 23:16
rumpek: chochlik
√28 = 2√7
23 lut 23:17
Esserinn: Dobra ponownie dziękuję. Najlepszy z matematyki nie jestem ale zaczynam chociaż łapać o co
chodzi dzięki tej stronce
23 lut 23:18
rumpek:
zatem:
| | −2 − 2√7 | | −2(1 + √7) | | −(1 + √7) | |
x1 = |
| = |
| = |
| = .. |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
x
2 = ..
23 lut 23:19
Eta:
I tak trzymaj
Esserinn !
Powodzenia
23 lut 23:22