trygonometria - równania
asiq: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu! Polecenie brzmi: rozwiąż równanie cos (x−1) = x2 − 2x + 2
23 lut 22:50
pigor: ... otóż, z definicji cosinusa np. tak :
(*) {cos(x−1)=x2−2x+2 ⇒ |x
2−2x+1+1|≤ 1 ⇔ |(x −1)
2+1|≤ 1 ⇔
(x−1)
2+1≤ 1 ⇔ (x−1)
2≤ 0 ⇔
x−1=0 , wtedy dane równanie
(*)
przyjmie postać :
cos0=x2−2x+2 ⇔ 1=x
2−2x+2 ⇔ x
2−2x+1=0 ⇔
(x−1)
2=0 ⇔ x−1 =0 ⇔
x=1 − szukane
rozwiązanie danego równania . ...
23 lut 23:06
asiq: Dzięki
23 lut 23:08
Mila: Pigor −pięknie.
23 lut 23:15
pigor: ...

dzięki
Mila lubię rozwiązywać zadania od początku do końca i w każdym rozwiązaniu
szukam innych ..

"środków wyrazu" , by czuć się trochę jak nie rzemieślnik lecz namiastką
...

artysty ... i właśnie dlatego lubię matematykę, bo dla mnie nie sztuką jest rozwiązać
zadanie, ale sztuką jest zrobić to prosto, ale nie prościej niż to się da

. pozdrawiam, bo
ty widzę też nieźle sobie poczynasz z tą "straszną" matmą...
23 lut 23:27
Mila: Miło mi. Wyznaję tę samą zasadę. Mąż mówi,że bardziej kocham matematykę niż jego, ale uznaje
moją pasję.
23 lut 23:32
Mila: Proszę, pisz się z dużej litery.
23 lut 23:32
pigor: .no tak ...

znam to, a może i coś w tym jest ...

; co do tej litery , ... no nie wiem
24 lut 00:32