| 2 | 2 | |||
krawędź boczna b, wysokość ostrosłupa H i | ha ( | wysokości | ||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
α to kąt między b i | ha | |
| 3 |
| a√3 | 4√3 | |||
ha = | = | =2√3 | ||
| 2 | 2 |
| 23ha | ||
cosα = | ||
| b |
| 2 | ||
bcos60 = | *2√3 | |
| 3 |
| √3 | 4√3 | |||
b* | = | |||
| 2 | 3 |
| 4√3 | 2 | |||
b = | * | |||
| 3 | √3 |
| 8 | ||
b= | ||
| 3 |
| 8 | ||
ściana boczna jest trójkatem równoramiennym o podstawie a=4 i ramionach b= | ||
| 3 |
| a | ||
( | )2 + hb2 = b2 | |
| 2 |
| 8 | ||
22 + hb2 = ( | )2 | |
| 3 |
| 64 | ||
hb2 = | − 4 | |
| 9 |
| 64−36 | ||
hb2 = | ||
| 9 |
| 28 | ||
hb2 = | ||
| 9 |
| 4*7 | ||
hb2 = | ||
| 9 |
| 2 | ||
hb = | √7 | |
| 3 |
| a*hb | 4*23√7 | |||
Pb = | = | = 4√7 | ||
| 2 | 2 |
| a2√3 | 16√3 | |||
Pp = | = | = 4√3 | ||
| 4 | 4 |