Ciąg Arytmetyczny
Esserinn: Dla jakich wartości x podane liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
2x3+2x , 2 , −4x2
23 lut 22:27
Eta:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2b=a+c
to: 2*2=2x3+2x−4x2
dokończ ....... rozwiąż to równanie ........
23 lut 22:29
Esserinn: 2*2=2x3+2x−4x2
Odwrócę sobie:
2x3+2x−4x2=2*2
2x3−4x2+2x−4=0
2x(x2+1)−4(x2+1)=0
(2x−4)(x2+1)=0
x=2 nie ma
Odp: Podane liczby tworzą ciąg dla x=2
Dobrze zrobiłem? Bo nie jestem pewien.
23 lut 22:53
Eta:
ok

możesz sprawdzić podstaw za x=2 i zobacz czy otrzymasz ciąg arytmetyczny
23 lut 22:56
rumpek:
4 = 2x3 + 2x − 4x2
2x3 − 4x2 + 2x − 4 = 0
2x2(x − 2) + 2(x − 2) = 0
(2x2 + 2)(x − 2) = 0
x = 2
masz błąd w tej linijce: 2x(x2 + 1) powinno być 2x(x2 − 2) − idąc Twoim sposobem
23 lut 22:56
rumpek: A nie jednak ok

, pardon nie uporzadkowałeś
23 lut 22:56
Eta:
@
rumpek
On grupował pierwszy z trzecim i drugi z czwartym
23 lut 22:58
Esserinn: No ja tak jakoś chaotycznie pisze. I dziękuję za pomoc.
23 lut 22:58
rumpek: Eta zauważyłem jak wysłałem

"przyszło olśnienie"
23 lut 22:59
Eta:
23 lut 23:00