Funkcja
Izaura: | | −2 √ (x2 − 9 )2 | |
f(x) = |
| |
| | (x + 3)( x − 3) | |
a) Podaj dziedzinę i ZBIÓR WARTOŚCI funkcji f(x).
| | 1 | |
b) Wyznacz zbiór rozwiązań nierówności f(x) > |
| |
| | 2 | |
23 lut 22:21
tomek: x+3=0 x=−3 i x−3=0 x=3 Df= (−3,3)
23 lut 22:23
Aga1: D=R−{−3,3}
23 lut 22:25
Tragos: D: { (x+3)(x − 3) ≠ 0
{ (x2 − 9)2 ≥ 0
{ x ≠ −3 i x ≠ 3
{ x2 − 9 ≠ 0
{ x ≠ −3 i x ≠ 3
{ (x−3)(x + 3) ≠ 0
D = R / {−3, 3}
23 lut 22:27
Aga1: | | −2Ix2−9I | | −2Ix−3I*Ix+3I | |
f(x)= |
| = |
| = |
| | (x−3)(x+3) | | (x−3)(x+3) | |
23 lut 22:29
Man in black: | | |(x−3)(x+3)| | |
Licznik to |(x−3)(x+3)|, czyli |
| = ±1. |
| | (x−3)(x+3) | |
Czyli wygląda na to, że zbiór wartości to zbiór dwuelementowy {2,−2}
23 lut 22:30
Aga1: (x2−9)2≥0 dla x∊R
23 lut 22:30
Tragos: a no fakt

, dzięki
Aga
23 lut 22:31
Izaura: Mężczyzno w czerni możesz wyjaśnić mi to w jaki sposób obliczyłes ten zbiór wartości ?
23 lut 22:32
Man in black: NIE!

Wykombinuj z tego co napisałem. I proszę, nie obrażaj się! Chcę pomóc...
23 lut 22:35
Izaura: no zastanawiam się dlaczego jest to "±1" skąd się wzięło.... i licznik to chyba −2|(x−3)(x+3)|
| −2 |(x−3)(x+3)| | |
| |
| (x−3)(x+3) | |
| | −2 |(0−3)(0+3)| | |
F(0) = |
| |
| | (0−3)(0+3) | |
| | |−9| | |
F(0) = −2 |
| − o to chodzi ? |
| | 9 | |
24 lut 12:32
Izaura: Wszystko generalnie mam rozwiązane ... tylko nie wiem jak sie wyznacza zbiór wartości w ogólnym
przypadku...
24 lut 12:34
24 lut 12:39
Aga1: Wykorzystujesz Własność wartości bezwzględnej
I(X−3)((x+3)I=(x−3)(x+3), gdy (x−3)(x+3)>0,( bo równe 0 w tym zadaniu nie może być)
i I(x−3)(x+3)I=−(x−3)(x+3), gdy (x−3)(x+3)<0
podstawiając otrzymasz
f(x)=−2, dla x∊(−∞,−3)∪(3,∞)
f(x)=2 dla x∊...
Zw={−2,2}
24 lut 12:40
Aga1: Zbiór wartości wyznaczamy różnie, to zależy od przykładu.
Czasami dobrze jest narysować sobie wykres, innym razem wykorzystać własności.
24 lut 12:43