wykres funkcji
Greg: Witam! Mam takie zadanie: Naszkicuje wykres funkcji jeśli wiadomo że pochodna funkcji f w
punkcie x0=2 wynosi 0, Pochodna f(x) < 0 dla x > 2 oraz druga pochodna f(x) < 0 dla x
należących do R...nie wiem jak się kompletnie zabrać do tego zadania, pomoże ktoś

?
23 lut 21:46
Artur z miasta Neptuna:
jak już to f'(x)< 0 dla x>2 i f''(x)<0 dla x∊R −−− pisz po ludzku
to oznacza , że funkcja jest wklęsła (sprawdź sobie jak wtedy jest wygięta) <wynika to z
f''(x)<0 dla x∊R> i maleje dla x>2 <wynika to z f'(x)< 0 dla x>2>
czy masz napisane, jaka jest dziedzina funkcji ? ... albo jaka jest f'(x) dla x<2
23 lut 21:49
Greg: nie mam to wszystko w tym zadaniu
23 lut 22:00
Artur z miasta Neptuna:
no to jesteś w stanie narysować tą funkcję tylko dla x∊<2,+∞) korzystając z tego co napisałem
wcześniej
23 lut 22:08
Greg: czyli f'(x)<0 świadczy o tym że funkcja jest malejąca i mozebyc minimum

czyli f''(x) <0 świadczy o tym ze funkcja jest wklęsła
24 lut 09:44
Artur z miasta Neptuna:
niee ... minimum by było gdyby funkcja malała w przedziale (a,b) a następnie rosła w przedziale
(b,c) oraz f'(b) = 0 ... wtedy w punkcie 'b' byłoby minimum.
24 lut 10:02
Artur z miasta Neptuna:
a co do reszty wywodu −−− dokładnie tak
24 lut 10:09
Greg: Podaje treść zadani jeszcze raz, Naszkicuj wykres funkcji jeśli wiadomo, że f'(2) = 0, f'(x) <
0 dla x>2 oraz f''(x)<0 dla x należącego do R.
Funkcja na przedziale 2;+nieskonczonośc maleje i ma w punkcie 2 minimum lokalne − dobrze
rozumuje

? oraz jest wklęsła tak

? Dobrze rozumuje

?
24 lut 10:27
Greg:
24 lut 17:44