Funkcje.
Ana01: Niech f jest funkcją parzystą, g nieparzystą. Jaką funkcją jest złożenie f(g(x)), g(f(x))?
23 lut 21:14
Man in black: f(g(−x))=f(−g(x))=f(g(x)) − parzysta
g(f(−x))=g(f(x)) − parzystą
23 lut 21:19
Artur z miasta Neptuna:
f(x) parzysta, czyli f(−x) = f(x)
g(x) nieparzysta, czyli −g(−x) =g(x)
f(g(−x)) = //korzystam z nieparzystości g(x) // = f(−g(x)) = //korzystam z parzystości f(x) //
= f(g(x))
g(f(−x)) = //korzystam z parzystości f(x) // = g(f(x))
czyli ... oba złożenia są funkcjami parzystymi.
łatwo to sprawdzić na przykładzie:
f(x) = x2
g(x) = x3 //aby nie był 'trywialny' , bo można wybrać f(x) = 1 i g(x) = x
f(g(x)) = f(x3) = x6 −−−− parzysta
g(f(x)) = g(x2) x6 −−−− parzysta
23 lut 21:24