Iloczyn liczb
geodeta: Suma dwóch liczb wynosi √10, natomiast ich różnica √5. Ile wynosi ich iloczyn ?
23 lut 21:11
BLAZEJ_505: x+y=√10
x−y=√5 →x=√5+y
√5+y+y=√10 oblicz y a poźniej x
23 lut 21:14
Eta:
x+y=
√10
x−y=
√5
−−−−−−−−−−−
| | 10−5 | |
x*y= .......... = |
| =........ |
| | 4 | |
23 lut 21:17
Basiek: x+y=
√10 => (x+y)
2=10 = x
2+2xy+y
2
x−y=
√5=> (x−y)
2=5= x
2−2xy+y
2
| | 5 | |
x*y=? 10−5=2xy−(−2xy)=4xy=5=> xy= |
| |
| | 4 | |
23 lut 21:17
geodeta: nie rozumiem, co pod co podstawić ?
23 lut 21:18
geodeta: Już rozumiem
23 lut 21:19
geodeta: dziękuję za pomoc w tym zadaniu
23 lut 21:22
pigor: ...

lub po prostu tak :
x+y=√10 i x−y=√5 ⇒ x
2+2xy+y
2 =10 i x
2−2xy+y
2 =5 ⇒ odejmując stronami :
4xy=10−5 ⇔
xy=54 , czyli
xy=1,25 − szukany
iloczyn . ...
23 lut 21:40
geodeta: kolejny dobry sposób
23 lut 21:41