Wyrażenia...
geodeta: | | √6−√2 | |
Wyrażenie |
| jest równe: |
| | √3−1 | |
a)
√2
b)2
√2
c) 2
d)
√3
Proszę o dokładne obliczenia
23 lut 21:09
kachamacha: usun niewymierność z mianownika
23 lut 21:11
BLAZEJ_505: | √6−√2 | | √3+1 | | (√6−√2)*(√3+1) | |
| * |
| = |
| oblicz to |
| √3−1 | | √3+1 | | 3−1 | |
23 lut 21:12
kachamacha: albo lepiej: wyłącz przed nawias √2 i wtedy się ładnie skróci
23 lut 21:12
geodeta: | √18+√6−√6−√2 | | √18−√2 | | √16 | |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
23 lut 21:16
geodeta: żadna odpowiedź nie pasuje
23 lut 21:16
kachamacha: moja pasuje a)
23 lut 21:17
kachamacha: pierwiastków nie wolno odejmować


!
√18−
√2
23 lut 21:18
geodeta: kachamacha proszę o dokładne obliczenia, bo nie mogę do tego dojść
23 lut 21:24
Mila: √18=√9*2 =3√2
23 lut 21:28
kachamacha: wyłącz z licznika √2:
√2(√3−1)
23 lut 21:29
pigor: ... np. tak :
| √6−√2 | | √3*2−√2 | | √2(√3−1) | |
| = |
| = |
| = √2 . ...  |
| √3−1 | | √3−1 | | √3−1 | |
23 lut 21:30
geodeta: | 3√2−√2 | |
| nie ma takiej odpowiedzi... |
| 2 | |
coś się nie zgadza
23 lut 21:31
geodeta: W odpowiedziach mam √3
23 lut 21:32
BLAZEJ_505: 3√2−√2=2√2
23 lut 21:32
geodeta: Źle zajrzałem w odpowiedzi. √2 jest dobrze
23 lut 21:34
geodeta: Przepraszam i dziękuję za pomoc w tym zadaniu
23 lut 21:34