równanie wielomianowe
natalka: dla jakich liczb całkowitych m podane równanie ma pierwiastki całkowite mx3+5x2+1=0
wiem tylko tyle ,żeby były pierwiastki całkowite ten wielomian musi dzielić się przez (x−1)
lub (x+1)
czyli m = 6 lub m=−6 ale nie wiem jak to przyzwoicie zapisać
23 lut 21:06
Mila: 1) m=0
5x2 +1 =0 brak pierwiastków
2) m≠0,
Jeśli wielomian o całkowitych współczynnikach ma pierwiastki całkowite, to są one podzielnikami
wyrazu wolnego.
obliczasz dla jakiego m
w(1)=0 i w(−1) =0 i dajesz odp.
23 lut 21:21