równania wielomianowe
asi@: czy istnieją takie dwie liczby całkowite ,których czwarte potęgi różnią się o 16
23 lut 20:49
Artur z miasta Neptuna:
x4 − y4 = (x2−y2)(x2+y2) = (x−y)(x+y)(x2+y2) = 16 = 24 oraz x≠y
z tego wniosek, że:
x−y =2
x+y = 4
x2+y2 = 2
sprzeczne (x=3 i y=1 nie spełniają ostatniego równania)
lub
x−y =4
x+y = 2
x2+y2 = 2
sprzeczne (x=3 i y=−1 nie spełniają ostatniego równania)
lub
x−y =2
x+y = 2
x2+y2 = 4
czyli:
x = 2+y
2+y + y = 2 => y = 0 => x = 2
22 + 02 = 4
odp. TAK ... para liczb (0,2)
23 lut 20:57
asi@: bardzo dziękuje też tak mi wyszło i się zastanawiałam czemu w odpowiedzi jest ze nie ma,dopiero
teraz doczytałam ze maja być to dwie kolejne liczby
23 lut 21:09
AS: Dorzucam swoje uwagi do rozwiązania
Jeżeli x4 − y4 ma się równać 16,to powinien zajść warunek x > y
i warunek x ≠ y jest niepotrzebny.
Rozwiązaniem będą dwie pary liczb: (−2,0) i (2,0)
24 lut 12:57
AS: Korekta.
Jednak zastrzeżenie to x ≠ y
24 lut 15:52