proszę o pomoc
mila : POMOCY




1) Do worka wrzucono 50 losów loteryjnych, w tym 15 wygrywających. Wyciągamy dwa losy.
Jakie jest prawdopodobieństwo , że oba losy są wygrywające ?
Jakie jest prawdopodobieństwo , że co najmiej los jest wygrywający ?
2) Ze zbioru cyfr wybieramy kolejno trzy
a) bez zwracania
b) ze zwracaniem
Ile możemy w ten sposób otrzymać różnych liczb trzycyfrowych ?
3) W biegu na 100 m startuje sześciu zawodników. Ile istnieje możliwości przyznania medali za
trzy pierwsze miejsca , jeżeli wszyscy zawodnicy ukończyli bieg i wykluczamy przypadek
dzielenia miejsc ex aeguo ?
23 lut 20:45
mila : Mam te zadania do zaliczenia i kompletnie nie wiem o co w nich chodzi

Czy znajdzie się ktoś kto to umie ?
23 lut 20:48
Artur z miasta Neptuna:
1)
| | (50−15)*(49−15) | |
P(B) = 1−P(B') = 1 − |
| |
| | 50*49 | |
23 lut 20:49
mila : a do tych zadań trzeba jakieś drzewka malować czy ktoś mi pomoże

23 lut 21:13
23 lut 21:39
mila : 2) Ze zbioru cyfr wybieramy kolejno trzy a) bez zwracania b) ze zwracaniem Ile możemy w ten
sposób otrzymać różnych liczb trzycyfrowych ?
23 lut 22:05
Mila: 2) a) losowanie bez zwracania;
(s,d,j)
9*9*8
pierwsza cyfra 9 sposobów (nie można 0)
druga cyfra 9
trzecia 8
czyli 9*9*8 = 81 *8=...
b) ze zracaniem
pierwsza cyfra 9 sposobów (nie można 0)
druga cyfra 10
trzecia 10
czyli 9*10*10=900
23 lut 22:17
mila : proszę a powiedz mi dlaczego są to cyfry 9 , 9, 8 ?
23 lut 22:23
mila : tego nie rozumie i staram się to zrozumieć dlatego tak się dopytuję
23 lut 22:25
mila : proszę wytłumacz mi
23 lut 22:27
Mila: Zbiór cyfr ={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} jest ich 10 w naszym systemie liczenia.
Tworzę liczbe: mogę cyfrę setek wybrać na 9 sposobów, 1, 2, 3,4,5,6,7,8,9 zero nie może być na
początku
cyfrę dziesiątek też na 9 sposobów, bo na drugim miejscu może być zero, zostało 8 cyfr , no to
wybieram jedną, mam 8 mozliwości.
23 lut 22:40
nikola: W treści zadania jest wybierz kolejno trzy
czy to ma jakieś znaczenie ja tak sobie rozmyślałam że to będą cyfry 1,2,3 ale jednak by było
źle
23 lut 22:44
mila: jednak tego nie rozumie
23 lut 22:45
Man in black: wybierz kolejno trzy ≠ wybierz kolejne trzy
23 lut 22:46
Aga1: kolejno trzy, tzn jedną , zapisz ją , następnie drugą zapisz co wylosowałaś i ostatnią, a nie
trzy naraz
23 lut 22:47
mila: i to by było całe zadnie ?
23 lut 22:47
Mila: mila to nie są cyfry 9,9,8 tylko liczba sposobów, pomyśl, że masz klocki z cyframi i układasz
liczbę trzycyfrową, jakie czynności wykonujesz?
23 lut 22:49
mila: a co znaczy w tym zadaniu (s,d,j)

23 lut 22:50
Man in black: Setki
Dziesiątki
Jedności
23 lut 22:51
Mila: setki, dziesiątki, jedności
23 lut 22:51
Aga1: s− cyfra setek, d− cyfra dziesiątek j− cyfra jedności
23 lut 22:51
Mila: Aga1 i Man... dzięki za pomoc
23 lut 22:52
mila: mnożę ?
23 lut 22:52
mila: nie chyba dodaję
23 lut 22:57
Mila: Tak mnożysz.
23 lut 22:57
Aga1: mnożysz.
23 lut 22:58
mila: a i to już jest całe zadanie

?
nic więcej do tego zadania nie trzeba

?
23 lut 22:59
23 lut 23:02
Mila: To już koniec .
Jest 648 liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach.
Jest 900 wszystkich liczb trzycyfrowych
23 lut 23:02
Mila: Nie znam się na sporcie.
Można typować różnie i o to chyba chodzi.
6*5*4
(Ale w praktyce to 1 sposób.
Niech wypowiedzą się fachowcy)
23 lut 23:06
mila: OK Mila bardzo Ci dziękuję za wytłumaczenie 2 zadania
23 lut 23:11
Mila: Dobranoc
23 lut 23:14
mila: Mila: Dobranoc jeszcze raz dziękuję
23 lut 23:22