Bogdan:
losy wygrywające losy przegrywające | razem
10 20 | 30
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
A: 2 3
5
B' 0 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | | | 30*29*28*27*26 | |
|Ω| = | = |
|
|
| | | 1*2*3*4*5 | |
A − wylosowano 2 losy wygrywające,
| | | | | | 10*9 | | 20*19*18 | |
|A| = | * | = |
| * |
|
|
| | | | 1*2 | | 1*2*3 | |
B − przynajmniej jeden los jest wygrywający,
B' − wszystkie losy są przegrywające
P(B) = 1 − P(B')
| | | | | | 20*19*18*17*16 | |
|B'| = | * | = 1 * |
|
|
| | | | 1*2*3*4*5 | |