Sprowadź do najprostrzej postaci
Miszel ;): Sprowadź do najprostszej postaci √45−20√5
23 lut 20:20
ICSP: 45 − 20√5 = 25 − 20√5 + 20 = (5 − 2√5)2
23 lut 20:21
geodeta: Odpowiedź w książce to 5−2
√5 Czy wiesz może jak do tego dojść
23 lut 20:27
ICSP: Masz prawie gotowe rozwiązanie. Wystarczy je złożyć w całość.
23 lut 20:28
geodeta: czyli

Odpowiedź, którą napisałeś tylko bez kwadratu
23 lut 20:29
Basiek: (
√a)
2=|a|
Druga podpowiedź
23 lut 20:30
ICSP: zauważ ze specjalnie pominąłem pierwiastek aby to ładnie wyglądało. teraz wsadź to pod
pierwiastek i skorzystaj z twierdzenia :
√a2 = |a|
23 lut 20:30
ICSP: Basiek proszę nie dobijaj mnie
23 lut 20:30
Basiek: Dlaczego? Idź, zniszczyłam Ci życie

Teraz już z górki
23 lut 20:31
ICSP: dobrze.
Określ dziedziny dwóch funkcji :
√a2
√a
23 lut 20:33
geodeta: Basiek podała dobry wzór
23 lut 20:33
geodeta: czyli bez podniesienia do kwadratu

wg. wzoru Basiek
23 lut 20:35
Tragos: (√a)2 = a, o ile a ≥ 0 (dla a < 0 wartość nie istnieje)
√a2 = |a|, wykorzystaj ten drugi
23 lut 20:35
Basiek: Ach, o to chodzi.

Czyli; gdybym miała zadanie (
√2−2√2)
2=....
To co?
23 lut 20:36
Basiek: Najwyraźniej sama muszę to "rozkminić"; dlatego właśnie nienawidzę wzorów, chyba nigdy się
żadnego poprawnie nie nauczę...
23 lut 20:37
Tragos: 2 − 2
√2 = −0,82...
znasz coś takiego jak pierwiastek drugiego stopnia z liczby ujemnej? bo ja nie
23 lut 20:37
geodeta: wtedy odpowiedź to 2−2
√2 tak

ale jak rozwiązać moje zadanie ? nadal nie wiem...
23 lut 20:37
Basiek: Czyli... jej. Czy to, co powyżej napisałam nie ma sensu logicznego? O.o
23 lut 20:37
Basiek: W Twoim przypadku:
|5 − 2√5|=....
trzeba oszacować 2√5
23 lut 20:38
Mila: Basiek popełniła błąd, dlatego komentarz − nie dobijaj...
23 lut 20:38
Tragos: np.
(√5)2 = 5
(√−5)2 = działanie wykonywalne
23 lut 20:39
geodeta: Basiek nic się nie stało

każdy się może pomylić

Zachęcam do dalszej pomocy, bo dalej nie wiem jak obliczyć to zadanie
23 lut 20:39
ICSP: Specjalnie ustawiłem je tak aby większa stała na pierwszym miejscu
23 lut 20:40
Tragos: niewykonywalne*
23 lut 20:40
Basiek: Już wiem, to przez ferie. Ale hm.... moje błędy prowadzą mnie w pewnym sensie do pytań, na
które wcześniej nigdy bym nie wpadła, te z kolei pokazują mi błędy w moim dotychczasowym
rozumowaniu i dają szansę na zrozumienie, w czym tkwił błąd, o którym wcześniej nie
wiedziałam.
(Dobre usprawiedliwienie, nigdy nie jest złe).
Witaj
Mila
23 lut 20:40
Basiek: Pojęłam!

co do zad.
√(5 − 2√5)2=|5−2
√5|=2
√5−5 (mam nadzieję, ze dobrze)
23 lut 20:43
Tragos: √(5 − 2√5)2 = |5 − 2√5| = 5 − 2√5
5 − 2√5 = 0.527..... > 0
23 lut 20:43
Basiek: Ups. Jej, normalnie... idę spać. Nawet źle w kalkulator wpisałam. Zamykam się w sobie! Pa.
23 lut 20:44
Mila: Witaj Basiek i dzięki za miły komentarz. Na błędach mądry człowiek się uczy.(Głupcy obrażają
się.) Powodzenia w dociekaniu.......
23 lut 20:44
geodeta: Moja odpowiedź w książce to 5−2√5, więc coś się nie zgadza...
23 lut 20:44
ICSP: jeżeli nie mamy pewności która liczba jest większa :
5 czy 2
√5 możemy podnieść je w pamięci do kwadratu
5
2 = 25
(2
√5)
2 = 20
teraz widzimy że 5 jest większe. Z tej samej własności wiedziałem jak je ładnie ustawić przy
zawijaniu do wzoru skróconego mnożenia
23 lut 20:45
geodeta: ICSP dobry sposób

Teraz wszystko rozumiem

Dziękuję wszystkim za pomoc w tym zadaniu
23 lut 20:47
Mila:
Tragos, Icsp − pytanie;
f(m) = x1*x2, gdzie x1, x2 to pierwiastki trójmianu kwadratowego ...
czy w założeniu ma być Δ≥0 czy Δ>0. Ja uważam, że Δ≥0.
Wzory Vieta stosują się do pierwiastka podwójnego. Oto dylemat.
23 lut 20:51
Eta:
Działamy tak :
2ab= 20√5
a*b= 10√5 ⇒ np: a= 10 b= √5 102+(√5)2= 105≠45 −−− nie pasuje
a= 2 b= 5√5 22+(5√5)2= 129≠45 −−−− też nie
pasuje
a= 5 b= 2√5 25 + (2√5)2= 45 −−− pasuje
czyli (5+2√5)2 = 45+20√5
23 lut 20:52
Tragos: Δ ≥ 0, nigdzie nie ma napisane, że mają być różne, choć na pewno znajdziesz książki, gdzie w
odpowiedzi brali pod uwagę Δ > 0
23 lut 20:53
Eta:
No ale tam był
minus
czyli mamy (5
−2
√5)
2= 45 −20
√5
23 lut 20:53
23 lut 20:54
Mila: Dziękuję Tragos.
23 lut 20:55
ICSP: i oczywiście a ≠ 0
23 lut 20:55
Mila: Dziękuję ICSP, co do tego to nie miałam wątpliwości. Bardzo na maturze obcinają punkty za te
niuansy, a mam kilku maturzystów na głowie.
23 lut 20:57
geodeta: Te wzory Vieta są na maturze rozszerzonej

czy na podstawie też
23 lut 20:58
ICSP: rozszerzenie. Jednak można ich użyć również na podstawie. W niektórych przypadkach skracają
zdecydowanie czas robienia zadania.
23 lut 21:01