Suma ∩
geodeta: Wyznacz (A∩B)/C, jeżeli:
A={0,1,4,8,9}, B={2,4,6,7,9}, C={1,2,3,4}
23 lut 20:12
BLAZEJ_505: A∩B to co znajduje się w przedziale A i B, a później z tego przedziału odejmij przedział C
23 lut 20:13
geodeta: Odpowiedź to {4,9} BLAZEJ
505 coś się chyba nie zgadza
23 lut 20:16
BLAZEJ_505: a dlaczego w temacie masz suma i znak iloczynu? a na pewno dobrze przepisałeś zbór C
23 lut 20:19
Basiek: Szukamy części wspólnej dla zbiorów A i B, a więc mamy: {4,9}, odejmujemy to, co jest zarówno w
zbiorze C, jak i w tym, co nam wyszło, więc odp. (A∩B)/C={9}
23 lut 20:20
Miszel ;): tak, na pewno dobrze napisałem polecenie, ale mogłem pomylić się w temacie, bo nie jestem pewny
czy to jest znak sumy czy nie
23 lut 20:21
Miszel ;): powinno wyjść {4,9} więc coś się nie zgadza
23 lut 20:22
BLAZEJ_505: tak jak Basiek napisała jest dobrze, a zrobiłeś odejmowanie?
23 lut 20:22
BLAZEJ_505: to może w książce się pomylili
23 lut 20:23
Basiek: suma ∪ , więc wtedy miałbyś {0,6,7,8,9}
23 lut 20:23
Aga1: Znak sumy też nie.
23 lut 20:24
geodeta: wg. mnie to co Basiek napisała jest dobrze, tak mi się też wydaje, ale w odpowiedziach mam
{4,9}. Czyżby pomyłka autora
23 lut 20:24
Basiek: Chyba, że w zbiorze C nie ma 4.

Sprawdź dokładnie.
23 lut 20:25
geodeta: W zbiorze C jest 4
23 lut 20:28
Basiek: To przykro mi, ale odp. z książki musi być błędna.
23 lut 20:28
geodeta: Możliwe...
Dziękuję wam bardzo za pomoc
23 lut 20:29
Basiek:
23 lut 20:30
BLAZEJ_505:

czerwone to zbiór A
niebieskie zbiór B
różowe kropki zbiór C
A∩B={4,9}
{4,9}\C={9}
23 lut 20:36
BLAZEJ_505: teraz już wszystko jasne?
23 lut 20:46
geodeta: tak, teraz jest już wszystko jasne

dzięki
23 lut 20:48
23 lut 20:50