Prosze bardzo o rozwiązanie lub o podanie wskazówek jak mam rozwiązać podane zadania
Zad.1
Z graniastosłupa prawidłowego sześciokatnego wycięto prostopadłościan. Jaki procent objetości
graniastosłupa stanowi objętość prostopadłoscianu.(rys. wyżej) prosze o obliczenia
a) 50% b) około 55% c) około 67% d) 75%
Zad.2
Jaka jest długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego sześciokatnego , zaznaczonej na
rysynku wyżej (rys2) proszę o obliczenia
a) ok.13 b) ok. 12 c) 8 d) 7
Zad.3
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym wszystkie krawedzie mają długość 10.
Krotszaprzekatna tego graniastosłupa ma długość? Proszę obliczyć
a) 10√3cm b) 10√5cm c) 20cm d) 21√3cm
Zad.4
Graniastosłup prawidłowy dziesięciokatny ma wysokość 3cm. Okrąg opisany n ajego podstawie ma
promień 3cm. Najdłuzsza przekatna tego graniastosłupa ma długosć: (prosze obliczyc)
a) 3 cm b) 3√2 cm c) 3√5 cm d) 9cm
Zad.5
kąt α miedzy przekatna sześcinu a jego krawędzią spełnia warunek (proszę obliczyć, wyjaśnić)
a) tgα=1√3 b) sinα=√23 c) ctgα=√2 d) cosα=1√2
Zad.6
Graniastosłup trójkątny o krawędzi podstawy 2 i objętości 3 ma pole powierzni całkowitej rowne
(obliczyć)
a) 12 b) 8√3 c) 16 d) 18√3
Zad.7
Podstawą pewnego graniastoslupa prostego jest rownoległobok o bokach 5cm i 8cm Kąt ostry między
ścianami ma miarę 30o Pole podstawy tego graniastosłupa wynosi (obliczyc)
a) 20o{3}cm3 b) 40 cm3 c) 10√3cm3 d) 20 cm 3
Zad.8
Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego sześciokatnego mają taką samą długość. Pod
jakim kątem nachylona jest podstawa graniostosłupa dłuższa z jego przekatnych? (obluczyc)
a) ok27o b) ok. 63o c)30o d) 60o
Zad.9
Jakie pole ma zaznaczony na rysunku przekrój graniastosłupa prawidłowego czworokatnego?
(oboiczyć) rys 3
a)91 b)84 c)60 d) 35
Zad. 10
Na rysunku wyżej (rys4)przedstawiono przekrój graniostosłupa prawidłowego trójkątnego. Krawedz
podstawy tego graniastosłupa wynosi 4 a plaszczyzna przekroju nachylona jest do płaszczyzny
podstawy pod kątem 60o Pole tego przekroju wynosi (obliczyc)
a) 4√3 b) 8√33 c) 8√3 d) 6√3
| 1 | ||
Pp/P= | =0,666666667 | |
| 1,5 |