Procenty %
geodeta: W szkole odbywają się wybory na przewodniczącego samorządu. We wrześniu poparcie dla Macieja
kształtowało się na poziomie 28%, zaś w październiku wynosiło 35%. Wobec tego w ciągu miesiąca
poparcie dla Macieja wzrosło o...
a) 7%
b) 25%
c) 25 punktów procentowych
d) 7 punktów procentowych
P.S. Proszę o dokładne obliczenia
23 lut 20:05
Aga1: 35−28=7 odp.d
23 lut 20:08
BLAZEJ_505: o 7 punktów procentowych
Punkt procentowy to sucha różnica między procentami
35%−28%=7 punktów
23 lut 20:08
geodeta: dziękuję
23 lut 20:08
Aga1:
| | 35−28 | | 7 | | 1 | |
b) |
| = |
| = |
| =25% |
| | 28 | | 28 | | 4 | |
Czyżby były dwie poprawne odpowiedzi?
23 lut 20:10
geodeta: Aga1 masz rację. Sprawdziłem z tyłu w książce i jest odpowiedź 25%. Ale czemu w takim razie
odpowiedź d) odpada
23 lut 20:13