matematykaszkolna.pl
Ciag geometryczny i arytmetczny. Marek: Miedzy liczby 36 i 6 wstaw dwie liczby tak, aby poczatkowe trzy tworzyly ciag arytmetyczny, a ostatnie trzy tworzyly ciag geometryczny.
23 lut 20:02
ICSP: 36,a,b,6 2a = b+6 b2 = 6a obydwa równania powstały z podstawowych własności ciągów.
23 lut 20:03
Marek: dzieki , tylko ze dalej nie rozumiem skad mam wyliczyc te liczby a i b
23 lut 20:13
ICSP: masz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi. Wystarczy że go rozwiążesz.
23 lut 20:14
Marek: Niestety , no nie potrafie zrobic.. rownianie z dwiema niewiadomymi to dla mnie chyba zbyt wiele.. prosze o wieksza pomoc
23 lut 20:49
Tragos: ciągi, z tego co się orientuje są po funkcji liniowej, kwadratowej, wielomianach.. no to już jakieś pojęcie powinno być, a tu co, nic?
23 lut 20:51
Marek: no jak widac, ledwo ledwo
23 lut 20:52
ICSP: wyznacz z drugiego a i wstaw do pierwszego. Ja zaprezentuję inną metodę której na pewno nie znasz. Od razu mówię nie zawracaj sobie ją głowy emotka Dostaniesz chociaż odp Jest to jedna z metod itteracyjnych do rozwiązywania układów równań liniowych (wiem ze to nie jest układ liniowy ale się nie czepiać). 2a = b+6 b2 = 6a z pierwszego wyznaczam b a z drugiego a b = 6 − 2a
 b2 
a =

6 
zaczynam kolejne iteracje przyjmując coraz to bardziej przybliżone wartości a oraz b . Zaczynam od a = 0 i liczę z pierwszego równania b b = 6 − a = 6
 36 
a =

= 6
 6 
b = 6 − 12 = −6
 36 
a =

= 6
 6 
b = −6 a= 6 widzimy już ze rozwiązania się powtórzyły tak wiec. a = 6 b = −6
23 lut 20:53
ICSP: P.S. Broń boże nie przepisuj tego rozwiązania Jak już mówiłem z drugiego wyznaczasz a i wstawiasz do pierwszego.
23 lut 20:54
k.: (x,y,12)c. geometryczny
1 cze 18:36