23 lut 19:59
wmboczek: punkt od prostej:
wyznaczamy równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez dany punkt
wyznaczamy pkt przecięcia prostych
wyznaczamy odległość między punktami
2 proste − tak samo tylko musimy wybrać sobie dowolny punkt
23 lut 20:17
Artur z miasta Neptuna:
spróbuj sam pokombinować (nie jest to trudne) zaczynając o odległości punktu od prostej.
Pamiętaj, że odległość punktu od prostej = dł. wektora PS, gdzie S= punkt przecięcia się tej
prostej z prostą prostopadłą do niej (i przechodzącą przez punkt P)
23 lut 20:20
Yay: nie mam pojęcia, wiem że jestem w stanie to zrobić ale siedzę nad geometria analityczną juz
któryś dzień i wszystko mi sie miesza. Pomóżcie proszę
23 lut 21:09
Yay: nie mam pojęcia jak dojść do tego żeby wyjść na te dwa wzory
23 lut 21:21
23 lut 21:44
23 lut 21:45
Yay: Eta udowodnienie z kołem mnie zmiażdzyło

jesteś moim Bogiem
23 lut 22:01
Mila: No to po problemie?
23 lut 22:06
Yay: możesz też coś wnieść im więcej tym więcej rzeczy się dowiem i to rozpatrzę

drugiego dowodu
nie bardzo rozumiem.... może przez to że nie jest przejrzyste lub za duże skróty myślowe...a
może po prostu tego nie łapie

z kołem zrozumiałem szybko ale i tak nie wiem jak wyprowadzić
teraz wzór na odcinek między prostymi równoległymi
23 lut 22:10
Yay: ktokolwiek?
23 lut 23:18
Eta:
Ech

zaraz Ci napiszę
23 lut 23:32
Eta:
Mając udowodniony wzór na odległość punktu P(x
o,y
o) od prostej
to: k: Ax+By+C=0 i p: AX+By+C
1=0 bo k || p
| | −A | | C | |
wybierasz na prostej k punkt P(xo,yo) ⇒ P(xo, |
| xo− |
| ) |
| | B | | B | |
| | | | A | | C | | |A*xo−B( |
| xo − |
| )+C1| | | | B | | B | |
| |
to: d= |
| = .......... |
| | √A2+B2 | |
23 lut 23:40
Eta:
Poprawiam zapis :
| | | | −A | | C | | |Axo+B*( |
| xo− |
| ) +C1| | | | B | | B | |
| |
d= |
| = |
| | √A2+B2 | |
| | |−C+C1| | | |C−C1| | |
= |
| = |
| |
| | √A2+B2 | | √A2+B2 | |
23 lut 23:45
Eta:
Sorry ale fatalnie się to pisze
23 lut 23:48
Yay: dzięki wielkie
24 lut 15:49