matematykaszkolna.pl
ODLEGŁOŚI Yay: Potrafi ktoś może udowodnić wzory na odległośc punktu o prostej lub na odległość dwóch prostych równoległych? http://matma4u.pl/topic/31292-proste-czi-kat-i-odleglosc-miedzy-dwiema-prostymi-odleglosc-punktu-od-prostej/
23 lut 19:59
wmboczek: punkt od prostej: wyznaczamy równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez dany punkt wyznaczamy pkt przecięcia prostych wyznaczamy odległość między punktami 2 proste − tak samo tylko musimy wybrać sobie dowolny punkt
23 lut 20:17
Artur z miasta Neptuna: spróbuj sam pokombinować (nie jest to trudne) zaczynając o odległości punktu od prostej. Pamiętaj, że odległość punktu od prostej = dł. wektora PS, gdzie S= punkt przecięcia się tej prostej z prostą prostopadłą do niej (i przechodzącą przez punkt P)
23 lut 20:20
Yay: nie mam pojęcia, wiem że jestem w stanie to zrobić ale siedzę nad geometria analityczną juz któryś dzień i wszystko mi sie miesza. Pomóżcie proszę
23 lut 21:09
Yay: nie mam pojęcia jak dojść do tego żeby wyjść na te dwa wzory
23 lut 21:21
23 lut 21:44
23 lut 21:45
Yay: Eta udowodnienie z kołem mnie zmiażdzyło jesteś moim Bogiem
23 lut 22:01
Mila: No to po problemie?emotka
23 lut 22:06
Yay: możesz też coś wnieść im więcej tym więcej rzeczy się dowiem i to rozpatrzę drugiego dowodu nie bardzo rozumiem.... może przez to że nie jest przejrzyste lub za duże skróty myślowe...a może po prostu tego nie łapie z kołem zrozumiałem szybko ale i tak nie wiem jak wyprowadzić teraz wzór na odcinek między prostymi równoległymi
23 lut 22:10
Yay: ktokolwiek?
23 lut 23:18
Eta: Ech emotka zaraz Ci napiszę
23 lut 23:32
Eta: Mając udowodniony wzór na odległość punktu P(xo,yo) od prostej to: k: Ax+By+C=0 i p: AX+By+C1=0 bo k || p
 −A C 
wybierasz na prostej k punkt P(xo,yo) ⇒ P(xo,

xo

)
 B B 

A C 
|A*xo−B(

xo

)+C1|
 B B 

to: d=

= ..........