Procenty %%
geodeta: Zosia zajmuje się zawodowo lepieniem pierogów. Pierwszego dnia przygotowała 128 pierogów,
drugiego dnia 145, trzeciego 159, czwartego 115, natomiast piątego 187. O ile procent wzrosła
wydajność Zosi piątego dnia w stosunku do średniej wydajności
23 lut 19:57
geodeta: Proszę o dokładne obliczenia
23 lut 20:16
geodeta: Proszę o pomoc
23 lut 20:34
BLAZEJ_505: | | 128+145+159+115+187 | | 734 | |
obliczamy średnią wydajność |
| = |
| =146,8
|
| | 5 | | 5 | |
| 187−146,8 | | 40,2 | |
| = |
| ≈0,214
|
| 187 | | 187 | |
0,214=21,4%
23 lut 20:54
BLAZEJ_505: chyba tak procentów nigdy nie lubiłem
23 lut 20:54
geodeta: dzięki
23 lut 20:58
BLAZEJ_505: ale wydaje się dobrze
23 lut 20:59
geodeta: W odpowiedziach w książce mam 21,5%, wydaje mi się, że to niewielka różnica w przybliżeniu
23 lut 21:00
BLAZEJ_505: a no tak mój błąd w przybliżaniu
23 lut 21:02