oblicz
MONIKA: średnia zarobków w firmie liczącej 30 pracowników wynosi 3600 zł.Po zatrudnieniu dwóch nowych
pracowników średnia zarobków zmniejszyła się do 3320 zł.Wyznacz wysokość pensji nowych
pracowników wiedząc ,że są one jednakowe.
23 lut 19:49
MONIKA: jak to zacząć ?
23 lut 20:07
Aga1: x− pensja nowego pracownika
rozwiąż.
23 lut 20:14
pigor: przy twoich danych wychodzi mi, że zatrudnieni musieliby dopłacić...

880zł firmie, zamiast dostać pensję, dlatego zmieniam kwotę 3320 na 3520
i rozwiązuję np. tak : niech
x=? szukana
pensja nowo zatrudnionych to :
30*3600+2x=32*3520 ⇔ x=16*3520−15*3600 , czyli
x=2320 zł − szukana
pensja .
...
23 lut 20:18
MONIKA: w zadaniu mam 3320
23 lut 20:31
kachamacha: x
1+x
2+....+x
30=108000
| x1+x2+....+x30+x31+x32 | |
| =3320 |
| 32 | |
108000+x
31+x
32=106240
x
31+x
32=−....
nie wiem gdzie błąd
23 lut 20:40