równanko!
Anitkaa: rozwiąż równianie:
z
3 + i = 0
z góry dzięki
23 lut 19:25
ICSP: jakieś szczególne życzenia co do metody?
23 lut 19:29
Anitkaa: byleby ktoś tak na opak z liczbami zespolonymi jak ja to zrozumiał

jeżeli jest metoda inna niż ta trygonometryczna to poproszę
23 lut 19:31
ICSP: z
3 + i = 0
inaczej:
z
3 − i
3 = 0
teraz korzystasz z a
3 − b
3 =
23 lut 19:35
Anitkaa: ok, dzięki. Mam jeszcze prośbę. Rozwiąż to do końca żebym mogła w razie czego porównać wyniki,
zobaczyć gdzie popełniam błąd w razie czego. Dzieki za poświęcony czas
23 lut 19:40
ICSP: wyniki to ja mogę ci podać od razu :
z
1 = i
jak wyjdą ci takie same to masz dobrze. Jak nie to napisz tutaj swoje rozwiązanie to znajdę
bład
23 lut 19:47
Anitkaa: Więc korzystając ze wzoru otrzymałam:
(z−i)(z2 +zi −1 ) =0
pytanie: mam wyliczać deltę czy jak dalej to zrobić bo nie mam pojęcia...
23 lut 20:00
ICSP: a jak się rozwiązuje równania kwadratowe?
23 lut 20:01
Anitkaa: dobra, pierwiastek z delty wyszedł mi z
√3
jeżeli to jest dobrze to co dalej ?
23 lut 20:09
Anitkaa: a, tam chodziło mi o drugie miejsce zerowe więc x2 a nie z2
23 lut 20:10
ICSP: Wymaz z z mianownika i gotowe.
23 lut 20:10
Anitkaa: genialnie, dzięki za poświęcony czas, jutro na egzaminie nie zawiodę
23 lut 20:14
Anitkaa: a i zawsze z1 jest i ?
23 lut 20:15
ICSP: zależy od przykładu :
z3 + i = z3 − i3 pierwiastek z = i
z3 − i = z3 + i3 pierwiastek −i
23 lut 20:18