Suma ciągów
F: Obliczyć sumy
a) 1+5+25....+3125 b)1/6+1/36+1/216+1/7776 c)3√2+ √2+√2/3+.......+√2/2187
23 lut 19:25
Eta:
a) suma ciągu geometrycznego a
1=1 q= 5 3125=5
5 ⇒ n=5
1+25+125+625+3125=........ ( dokończ
lub ze wzoru
| | q5−1 | |
S5=a1* |
| =........... |
| | q−1 | |
| | 1 | | 1 | |
b) podobnie a1= |
| i q= |
| 7776=65 ⇒ n=5 |
| | 6 | | 6 | |
S
5=.............
| | 1 | |
c) a1= 3√2 q= |
| . 2187= 37 ⇒ n=6 |
| | 3 | |
S
6=................
23 lut 19:38
F: ym w tym c jeżeli chcę obliczyć n to mogę ze wzrou an=a1*gn−1.?
Tylko mi nie wychodzi za bardzo
Bo muszę podstawić √2/2187=3√2*1/3n−1..?
23 lut 20:01