Zagadka matematyczna
jey:): od paru dni męczy mnie zagdaka czy mógł by mi ktoś pomóc

?
Masz do dyspozycji liczby 1, 3, 4,6 każdej musisz użyć i możesz tylko raz
można używać znaków dodawania odejmowania mnożenia i dzielenia i trzeba ułozyć takie
równanie żeby wyszło 24
3 kwi 17:11
ss: [(1+3)*4]+6=24
3 kwi 17:36
ss: o nawiasach była mowa?
3 kwi 17:36
ss: ups...sorry blad
3 kwi 17:36
ss: hmm...
3 kwi 17:37
jey:): nawiasów można używać ale to co napisałaś(eś) wyżej to jest 22 a nie 24
3 kwi 18:01
tim: Można potęgować?
3 kwi 18:20
tim: Albo pierwiastkować?
3 kwi 18:21
jey:): nie
3 kwi 18:50
tim: a ułamek? xD
3 kwi 18:51
tim: Soryy.. to to samo co dzielenie
3 kwi 18:51
tim: A może być 13? xD
3 kwi 18:55
Bogdan:
Jeśli można stosować działania potęgowania, pierwiastkowania, silnię, symbol Newtona,
to jest więcej rozwiazań, podaję kilka z nich.
Rozwiązania z symbolem Newtona można uznać za spełniające warunki zadania, bo
dopuszcza się w zadaniu stosowanie nawiasów.
√4 * 6 * (3 − 1) = 24
1
3 * 4 * 6 = 24
4! * 1
3+6 = 24
3! * 4 * 1
6
3 kwi 18:57
tim: Bogdan, nie można
3 kwi 18:58
Bogdan:
Rozumiem tim określenia
można i
nie można.
Napisałem przecież w trybie przypuszczjącym, "jeśli można".
Nie oznajmiłem kategorycznie, że takie są rozwiązania, ale, że mogą takie być, jeśli
dopuści się inne działania
3 kwi 19:14
tim: No dobrze
3 kwi 19:15
łuki: β heh
3 kwi 19:51
jey:): dziekuje bardzo

nawet nie pomyslalam o symbolu newtona
4 kwi 23:11
Bogdan:
Skoro tu jey jesteś, to powiedz, jakie działania są dopuszczone w tej zagadce
oraz czy można stosować nawiasy. Z mojego doświadczenia wiem, ze zazwyczaj
dopuszcza się różne działania oraz nawiasy
4 kwi 23:20
jey:): mozna stosowac nawiasy i dodawanie odejmowanie mnozenie i dzielenie
4 kwi 23:31
Bogdan:
Dzięki, ale to znaczy, że symbol Newtona można zastosować.
Pozdrawiam
4 kwi 23:33
jey:): ta zagadka mnie meczy juz od jakiegos tygodnia
4 kwi 23:33
jey:): to ja Bardzo dziękuje

pozdrawiam i życzę miłego wieczoru

4 kwi 23:35