monotoniczność ciągu
Magda: Zbadaj monotoniczność ciagu.
| | −1 | |
wyszło mi, że an+1 − an = |
| |
| | (n+2)(n+1) | |
to będzie ciąg malejący czy rosnący? i w ogóle czy dobrze zrobiłam to?
23 lut 19:22
Magda: Pomoże ktoś?
23 lut 19:26
23 lut 19:28
Tragos: to jest ciąg rosnący, ponieważ licznik > 0, mianownik też > 0 (bo n ∊ N)
23 lut 19:28
a:
ok
różnica jest ujemna, czyli ciąg malejący
23 lut 19:30
Tragos: a sorry, mój błąd, masz dobrze, czyli jest malejący
23 lut 19:31
Magda: ale czemu 1?
ja zrobiłam tak:
| | 2n+5 | | 2n+3 | | 2n2+2n+5n+5−2n2−7n−6 | |
an+1 − a{n} = |
| − |
| = |
| |
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | |
23 lut 19:34
Magda: aa, okej : D
23 lut 19:34
Magda: a jeśli mam tak
| | 1 | | 1 | |
an+1 = 2− |
| = 2− |
| |
| | 2−3(n+1) | | −3n−1 | |
i
| | 1 | | 1 | |
an+1 − an = |
| − |
| |
| | −3n+2 | | −3n−1 | |
to jest to ciąg malejący?
23 lut 19:38
Tragos: zrób tak jak wcześniej, do wspólnego mianownika
23 lut 19:44