zadanie
krzywy: Punkty A = (−2,−4), C = (8,−2) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD, którego bok ma
długość 2√13. Wyznasz wspórzędne wierzchołków B i D tego rombu.
23 lut 19:21
Eta:

Jeden ze sposobów ( bez wykorzystania wektorów)
Punkty Bi D należą do prostej DB prostopadłej do AC i przechodzącej przez S
odległość tych punktów od np: wierzchołka A |AB |= |AD|= 2
√13
1/ wyznacz współrzędne środka S ............ S( 3, −3)
2/ wyznacz równanie prostej DB⊥do prostej AC i przechodzącej przez S
otrzymasz: DB: y= −5x+12 to: B( x, −5x+12)
zatem: |AB|
2= (2
√13)
2 otrzymasz równanie
( x+2)
2 +( −5x+12+4)
2= 52
dokończ ............. otrzymasz
D(2,2) B(4, −8)
23 lut 20:37