Rozwiąż równanie:
Aga: Rozwiąż równanie :
3tgx + 3ctgx = 4√3
23 lut 19:13
ICSP:
t = tgx
poradzisz sobie dalej?
23 lut 19:15
Aga: nie bardzo wiem jak to dalej zrobić
23 lut 19:16
Aga1: ustal dziedzinę i rozwiąż.
tgx=t,
23 lut 19:18
Aga: nie wychodzi mi
23 lut 19:20
ICSP: w 5 min też by mi zapewne nie wyszło
23 lut 19:21
konrad: t≠0
3t2+3=4√3t
3t2−4√3t+3=0
rozwiązujesz równanie kwadratowe....
23 lut 19:21
Aga: dziękuje
23 lut 19:23
Aga1: 3t
2−4
√3t+3=0
Δ=48−36=12
√Δ=2
√3
t
2=
√3
lub tgx=
√3
23 lut 19:25