Ciągi
Ola: Pierwszym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego jest liczba−3, a piątym liczba 15.Znajdź drugi,
trzeci i czwarty.
Liczby 2,a,b,c,d −24 tworzą ciąg arytmetyczny znajdź liczby a,b,c,d.
Wstaw pomiędzy liczby 1/2 i 8 sześć liczb tak aby razem tworzyły one osiem kolejnych wyrazów
tego ciągu arytmetycznego.
Zalóżmy że ciąg an jest arytmetyczny
A) Znajdź róźnicę ciągu oraz a12 jeśli a1=3 i a13=−5,4
B) Oblicz a1 oraz a15 jeśli a31=8 a różnica wynosi 0,1
c) znajdź różnice ciągu oraz a1= jeśli a100=100 i a102=104
D)znajdź różnice ciągu oraz a1= jeśli a5=−8 i a9=−2
Obliczyć sumy
a) 1+5+25....+3125
b)1/6+1/36+1/216+1/7776
c)3√2+ √2+√2/3+.......+√2/2187
23 lut 19:11
archeolog:
17 maj 22:57