Wielomiany
Ms.Ocean: Nie moge sie uporac z tym przeklętym wielomianem może mi ktos pomóc ?
dla jakich a∈R wielomian W(x) = (a2 +4a − 5)x3 +(a2 −1)x2 + 7x−9
3 kwi 16:21
lehu: ale o co pytasz?
3 kwi 16:27
Ms.Ocean: wiesz co to zadanie jest nie aktualne juz je zrobiłam

a mogłbyś pomoc mi z tym
podaj rozwiązanie nie równości f(x)≥0 a wzor funkcji to f(x) = −x
2 +6x−5
3 kwi 16:32
lehu: Mam nadzieję, że znasz wzory na deltę i pierwiastki?
Δ=16
√Δ=4
x1=5
x2=1
Robimy oś, zaznaczamy x1 i x2 i rysujemy parabolę, która przechodzi przez oba te
punkty. Przy najwyższej potędze minus, więc "łapki" paraboli do dołu. Nad i na osi x
znajdują się punkty, dla których f(x)≥0, czyli przedział <1;5>
3 kwi 17:22