rozwiaz nierownosc
dawid: (x+2)(9−x2)≥0
23 lut 18:57
ICSP: x ∊ (−∞;−3> suma < −2;3>
23 lut 18:58
dawid: a mozna prosic o cale rozwiazanie?
23 lut 19:01
dawid: blagam

!
23 lut 19:06
23 lut 19:12
23 lut 19:19
pigor: ...

proszę bardzo , ja bym rozwiązywał tak :
(x+2)(9−x2) ≥0 ⇔ (x+2)(3−x)(3+x) ≥0 ⇔
−(x+2)(x−3)(x+3) ≥ 0 ⇒ stąd i z
"wykresu" pomocniczego na osi liczbowej Ox , rysując od prawej strony i od
dołu (bo minus na początku) i odczytując to co nad osią Ox , masz
x∊(−∞;−3>U<−2;3> − szukany
zbiór rozwiązań . ...
23 lut 19:23
dawid: x3−6x2−x−30=0 rozwiaz rownanie
23 lut 19:25
pigor: ...

może jeszcze dodam
... odczytując to co
nad osią Ox
i na niej (bo znak ≥ nieówności)
23 lut 19:27
dawid: wielomian w(x)=x3+mx2−5x−6 jest podzielne przez x+1, oblicz m
23 lut 19:40
a:
w(−1)=0
23 lut 19:43
dawid: tzn? mozna jasniej troche?
23 lut 19:46
a:
jeżeli się dzieli się przez x+1, to −1 jest pierwiastkiem
23 lut 19:47
dawid: ale mam obliczyc m . . .a nie czy jest podzielne czy nie
23 lut 19:48
a:
podstaw za x ,−1 i dostaniesz równanie z niewiadomą m
23 lut 19:50
a:
−1+m+5−6=0
23 lut 19:51
dawid: czyli m=2 ?
23 lut 19:55
ICSP: co do równania :
x
3 − 6x
2 − x − 30
użyj wzorów Cardano aby je rozwiązać
23 lut 20:27
pigor: ...

kurcze, chyba, że tam zamiast
−30 powinno być
+30 wtedy np.
tak :
x3−6x2−x+30 =0 ⇔ x
3−5x
2−x
2+5x−6x+30 =0 ⇔ x
2(x−5)−x(x−5)−6(x−5) =0 ⇔
(x−5)(x
2−x−6) =0 ⇔ (x−5)(x−3)(x+2) =0 ⇔
x∊{5,−2,3} . ...
23 lut 21:14