pochodne
Studentka: Obliczyć pochodną funkcji
3sin2x−sin3x
wyszło mi 3sinxcox. w odpowiedziach jest 32 sin2x(2−sinx)
23 lut 18:22
Aga1: W odpowiedzi jest dobrze.
Zapisz obliczenia to Ci sprawdzę.
23 lut 18:25
Tragos: y = 3sin
2x − sin
3x
y' = (3sin
2x − sin
3x)' = (3sin
2x)' − (sin
3x)' = 3*2sinx*cosx − 3sin
2x*cosx = 6sinxcosx −
| | 3 | | 3 | | 3 | |
3sin2xcosx = 2sinxcosx(3 − |
| sinx) = sin2x(3 − |
| sinx) = |
| sin2x(2 − sinx) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
23 lut 18:27
Studentka: (3sin2x)'−(sin3x)'=(3*2sinxcosx)−3sinxcosx=3sinxcosx
w ogole to chyba bym to wszystko zrozumiala gdybym się dowiedziala jak obliczyc pochodną cos2x
bo tego nie potrafię
23 lut 18:30
Studentka: Zgubiłam kwadrat... −− Dzięki.
A jak obliczyć (cos2x)'?
23 lut 18:31
Tragos: to jest funkcja złożona

(y
2)' = 2y
(cosx)' = −sinx
23 lut 18:34
Tragos: (cos2x') = 2cosx * (−sinx) = −sin2x
23 lut 18:35
Studentka: no tak... tylko dla mnie (cos2x)'=−2sinx w odpowiedzi −sin2x
Kiedy wskakuje do x a kiedy przed funkcję?
23 lut 18:36
Tragos: bo zapominasz o pochodnej funkcji wewnętrznej..
23 lut 18:38
Studentka: (cos34x)' Tragos możesz mi wytłumaczyć na tym przykładzie?
23 lut 18:38
Tragos: f(x) = x f'(x) = 1
g(x) = 4f(x) = 4x g'(x) = 1 * 4 = 4
h(x) = cos(g(x)) = cos(4x) h'(x) = 4 * (−sin4x)
i(x) = h3(x) = cos3(4x) i'(x) = 4 * (−sin4x) * 3cos24x
i'(x) = −12 * sin4x * cos24x = (−6) * 2 sin4x * cos4x * cos4x = (−6)sin8x * cos4x
23 lut 18:48
Studentka: Czy dwie ostatnie równości trzeba pisać? bo liczę to dobrze. Doszłam do momentu −12...
ps. dzięki
23 lut 19:13