oblicz
MILAN: Reszty z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomiany x−1, x+1, x+2 są odpowiednio równe 1, −1,
3. Znajdź resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x−1)(x+1)(x+2).
23 lut 18:14
wmboczek: W(x)=Q(x)P(x)+ax2+bx+c
W(1)=1=a+b+c
W(−1)=−1=a−b+c
W(−2)=3=4a−2b+c
b=1, a=5/3, c=−5/3
23 lut 18:48
MILAN: a jakies wyjasnienie?
23 lut 18:55
23 lut 18:57
MILAN: TO rozumiem, W(1)=1 w(−1) =1 W(−2) =3 wiem z treści, a skąd te a+b+c itd
23 lut 19:00
ICSP: ponieważ reszta będzie w postaci :
ax2 + bx + c
podstaw za x 1 i otrzymasz
a+b+c
23 lut 19:01
MILAN: a no tak, juz widze, dzięki wielkie
23 lut 19:04