| 2x + b | ax +c | |||
Dane są funkcje f(x)= | oraz g(x)= | , o których wiadomo że ich | ||
| ax +1 | ax+1 |
| 7 | 19 | 11a + c | c | |||||
g(11) = 1 | .... czyli g(11) = | = | oraz:g(0) = −8 = | |||||
| 12 | 12 | 11a + 1 | 1 |
| ⎧ | 11a + c = 19k | |
| ⎩ | 11a+1 = 12k |
| ⎧ | 11a −8 = 19k | |
| ⎩ | 11a = 12k −1 |
| ⎧ | 12k − 1 − 8 = 19k | |
| ⎩ | 11a = 12k −1 |
| ⎧ | − 9 = 7k | |
| ⎩ | 11a = 12k −1 |
| 9 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|