jak obliczyc granice funkcji ?
lalalala: x−>∞
23 lut 17:53
Artur z miasta Neptuna:
pamiętasz grancę 'z e
1' z ciągów ?to samo tutaj
23 lut 17:55
grace: czy to będzie tak?
| | x−1+x+2 | | 1 | | x | |
lim ( |
| )x = lim (1 + |
| ) do potęgi |
| = |
| | x−1 | | | | | |
= e do potęgi nieskończoność
23 lut 18:01
lalalala: mi tutaj wyszło 0 ale nie jest pewna tego
23 lut 18:02
Artur z miasta Neptuna:
co Ty zrobiłeś ?
| | x+1 | | 2−x | |
lim ( |
| )x = lim (1 + |
| )x = lim e{1*x * 1−x/(2x−1) = |
| | 2x−1 | | 2x−1 | |
= lim e
−x2/2x = e
[−∞] = 0
lub odrazu wizisz, że
| | x+1 | | 1 | |
lim ( |
| )x = ( |
| )[∞] =0 |
| | 2x−1 | | 2 | |
23 lut 18:12
lalalala: boże miałam racje to jest 0 ,Atrutr bardzo Ci dziękuje za proste i czytelne wyjaśnienie .
23 lut 18:15
lalalala: ok to mam podobne zadanie treśc ta sama co we wcześniejszym czyli: obliczyc granice funkcji
x.−>0
23 lut 18:23
Artur z miasta Neptuna:
a co to jest 1n(a+x) i 1na
23 lut 18:28
lalalala: bardzo przepraszam ale wkradł mi się mały bład tam gdzie są jedynki to zamiast nich jest
literka i
23 lut 18:30
lalalala: jeszcze raz przepraszam to jest małe L skrót od logarytmu naturalnego.
23 lut 18:34
anulka: pomózcie, lim przy x−> + ∞ ex / x2
8 gru 18:18