matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice funkcji
granice:
Witam, proszę o pomoc w wyznaczeniu i sprawdzeniu granic funkcji:
pi x
1) lim (x dąży do 1) (1−x)tg
= ...
2
x+1
2x−1−x+2
2) lim (x dąży do + nieskończoności) (
)
x
= lim (
)
x
=
2x−1
2x−1
−x+2
1
x
= lim (1 +
)
x
= lim [(1+
) do potęgi
] =
2x−1
2x−1
−x+2
2x−1
−x+2
= e do potęgi minus nieskończoność = 0 3) przyjąć x− pi = z
sin3x
lim (x dąży do pi)
= ...
sin2x
23 lut 17:47