Będę wdzięczna za każdą pomoc
nikola: Zadania z działu równania i nierówności.
b)3x
3+6x
2−4x−8=0
c)2x
2−x−1=0
d) −x
2+x−3<0
f)12
3−x
2−48x+4>0
Będę wdzięczna za każdą pomoc
23 lut 17:28
krystek: a) x+5=0 i 2x−1≠0
b)3x2(x+2)−4(x+2)=0
i wylicz spróbuj pozostałe sama sprawdzę!
23 lut 17:35
nikola: 2x
2 −x −1 =0
delta 1
2−4*2*(−1)
delta=1+8
delta=9
pierwiastek z delty =
√3
x1=U {1−3}{2*2}
23 lut 17:46
nikola: czy dobrze to zrobiłam ?
23 lut 17:46
23 lut 17:48
nikola: Nie wiem nie radzę sobie z tym
23 lut 17:49
krystek: tak ale √Δ=3 a napisałaś wcześniej √3
23 lut 17:50
nikola: Błagam pomóżcie
23 lut 17:51
23 lut 17:51
nikola: a to dobrze to równanie rozwiązałam ?
chodziło mi o pierwiastek z delty = 3
23 lut 17:53
krystek: Przecież wyliczyłaś , Targos poprawił ,poniewaz nie przepisałać znaku"−"
23 lut 17:53
krystek: zrób d)
23 lut 17:54
nikola: właśnie z nierównościami nie bardzo sobie radzę bo do tych zadań trzeba wykresy:(
23 lut 17:57
krystek: Liczysz miejsca zerowe , wykres paraboli i odczytujesz potrzebne wartości.
23 lut 17:59
23 lut 18:00
krystek: d) Δ<0 wykres pod osia oX i nierównośc spełniona dla wszystkich x
23 lut 18:01
krystek:
23 lut 18:03
nikola: −x2+x−3<0
delta =1−4*1*(−3)
delta=1+12=13
23 lut 18:04
nikola: czy to tak ma być ?bo jak tak to nie wiem jak obliczyć x1 kiedy nie ma delty
23 lut 18:06
23 lut 18:12
nikola: tak czy inaczej ma być
?
23 lut 18:13
nikola: Pomoże mi z was ktoś z tymi działaniami ?
Bardzo was proszę
23 lut 18:15
nikola: dobrze to jest ?
Kto mi pomoże ?
23 lut 18:46
nikola:
23 lut 18:47
tu turutu: Δ = b2 * 4ac
Δ = 12 −4*(−3)*(−1)
23 lut 18:50
nikola: dlaczego po (−3) jest liczba (−1)
23 lut 19:01
nikola: działanie jest takie
−x2+x−3<0
23 lut 19:02
Tragos: −x2 + x − 3
a = −1
b = 1
c = −3
Δ = b2 − 4ac = 12 − 4*(−1)*(−3) = 1 − 12 = −11
Δ < 0
brak miejsc zerowych
a = −1 < 0
zatem funkcja dla każdego x ∊ R leży pod osią OX, czyli
−x2 + x − 3 < 0
x ∊ R
23 lut 19:05
tu turutu: b2 − 4ac
a − liczba lezaca przy x2
jezeli jest −x2 = −1x2
23 lut 19:06
nikola: nie rozumie tego
23 lut 19:07
tu turutu: Ok, spokojnie zaraz zrozumiesz

opuść nawias:
−(x +7)
23 lut 19:10
tu turutu: −(x + 7) = −1(x + 7) = −1*x + (−1)*7
Nie rozumiesz dlaczego jest razy −1 czy tego zadania?
23 lut 19:12
nikola: −x +7
a= −1 b= 7
23 lut 19:13
tu turutu: niee, hehe c = wyraz wolny, b = wyraz przy x
23 lut 19:14
tu turutu: w tym przypadku c = 7, b = −1 oraz a = 0
Gdzie tu widzisz jakiś wyraz pomnożony przez x2?
23 lut 19:14
tu turutu: oczywiscie, zeby Ci nie mieszac nie robisz jeszcze tamtego zadania tylko poprostu calkiem inny
przyklad
23 lut 19:15
nikola: nie no coś tam kojarzę z deltą ale zawsze mam problem z tymi rysunkami do tych zadań i przy
obliczeniu delty zawsze mi się mylą te minusy
23 lut 19:16
23 lut 19:17
tu turutu: masz tam dobrze wyjasnione przez matematyka, krok po kroku − od podstaw w formie wideo
23 lut 19:17
ona222: c)2x2−x−1=0
a.2
b.−1
c.−1
=b(2)4−ac
=−1(2)−4*2*(−1)
=1+8
=9
=3
x1=−b−/2a
−1−3:2*2=−1
x2=−1+3/2*2=2/4
23 lut 19:45
ona222: c)2x2−x−1=0
A. 2
B. −1
C. −1
Δ=b(2)−4ac
Δ=−1(2)−4*2*(−1)
Δ=9
Δ=3
x1=−b(2)−Δ/2a
x1=1−3/2*2
x1= 0.5
x2=1+3 / 2*2
x2=1
23 lut 19:51
ona222: x1=−0,5
23 lut 19:52
ona222: d) −x2+x−3<0
A=−1
B.1
C=−3
Δ=−b−4ac
Δ=−1−4*(−1)*(−3)
Δ=1−12
brak miejsc zerowych Δ<0
23 lut 19:56
nikola: w zad c) też mi tak wyszło
23 lut 20:09
nikola: a jak się robi równania i nierówności te ułamkowe a i e
23 lut 20:10
23 lut 20:11
BLAZEJ_505: napisz założenia że mianownik musi być różny od zera, a następnie pomnóż przez mianownik
23 lut 20:12
nikola: x+52x−1=0
x+5=0
2x−1=0
2x=1/:2
23 lut 20:21
BLAZEJ_505: tak jest dobrze
23 lut 20:25
23 lut 20:25
nikola: i co dalej z tym zadaniem zrobić ?
23 lut 20:26
nikola: bo chyba to nie jest skończone coś jeszcze chyba się robiło tylko nie bardzo wiem co
23 lut 20:27
nikola: Jeżeli ktoś jest mocny w tych zadaniach proszę napiszcie krok po kroku rozwiązanie tych zadań
23 lut 20:34
BLAZEJ_505: Zał:
2x−1≠0
x≠
12
| x+5 | |
| =0 mnożymy obustronnie przez mianownik
|
| 2x−1 | |
x+5=0
x=−5
23 lut 20:40
nikola : a dziedzinę w tym zadaniach trzeba określić ?
23 lut 20:56
BLAZEJ_505: bo załóżmy że teraz x= 12 to nie ma liczb spełniających to równanie czyli x∊∅
23 lut 20:58
nikola : a rozumie
(X+3)(3x−3)>0
23 lut 21:05
nikola : x+3=0 lub 3x−1 = 0
23 lut 21:06
nikola : dobrze

23 lut 21:06
BLAZEJ_505: a czemu tak?
3x−1≠0
3x≠1
x+3>0
x>−3
23 lut 21:07
nikola : x−3 lub 3x=1/:3
23 lut 21:07
nikola : parabola w górę czy w dół
23 lut 21:10
BLAZEJ_505: a po co ci to przecież to nierówność liniowa
23 lut 21:15
mila : aha to tutaj nie trzeba
23 lut 21:18
nikola : Pamiętam że coś tam babka mówiła o tych parabolach ale z tego to już nic nie wiem
23 lut 21:19
nikola : no ale dobrze super
23 lut 21:20
a:
parabola musi być, ramiona do góry
23 lut 21:22
BLAZEJ_505: a bo to inny przykład a ja to uznałem jako rozwiązanie
23 lut 21:28
nikola : to jednak parabola musi być a zadanie jest dobrze rozwiązane ?
23 lut 21:29
a:
będzie dobrze, jak dobrze odczytasz przedziały z paraboli
23 lut 21:33
nikola: a jak te zadania zrobić

?
1) 3x
3+6x
−4x−8=0
2) 12x
x
− 48x +4>0
23 lut 22:29
nikola: 2) 12x3 −x 2 −48x+4>0
23 lut 22:31
nikola: czy to zadanie dobrze zrobiłam


?
3x
3+6x
2−4x−8=0
3x
2(x−2)−4(x−2)=0
(3x
2 − 4)*(x−2)=0
(
√3x−2)*(
√3x+2)*(x−2)=0
| | 2√3 | | 2√3 | |
x= |
| lub x=− |
| LUB X=2 |
| | 3 | | 3 | |
23 lut 22:39
23 lut 22:40
23 lut 23:03