Pień drzewa o wilgotności 60% i masie 800kg przesuszono tak,że jego wilgotność w
Margaletka: Pień drzewa o wilgotności 60% i masie 800kg przesuszono tak,że jego wilgotność wyniosła 20%.
Ile waży pień po przesuszeniu?
23 lut 17:07
ejendi:
0,4*800=360 sucha masa
waga=360/0,8=450
sprawdzenie:
(450−380)/380=90/450=0,20
23 lut 18:14
pigor: ...

a mnie wychodzi tak : jeśli
x kg wody wyparowało w trakcie suszenia pnia,
to
60%*800−x=20%*(800−x) ⇔ 6*80−x=2*80−20%x ⇔ 80%x=4*80 /*5 ⇔
x=400 kg
wody
wyparowało, więc
pień po wysuszeniu waży 800−400=
400 kg . ...
23 lut 18:46
wmboczek: a bo 4*8=32 a nie 36
23 lut 19:08
pigor: ...

to co dało
ejendi sprawdzenie w takim przypadku
23 lut 19:13
Eta:

x −−−waga pnia po wysuszeniu
0,4*800 −0*y=0,8(800−x) ⇒ 320= 640 −0,8x
0,8x= 320 ⇒ x=
400 kg
23 lut 19:21
pigor: eta ? to jeszcze nie koniec ...

bo przecież "twoje" x to wcale nie waga pnia po
wysuszeniu tylko ilość wody która wyparowała , co zresztą widać na schemacie (odejmujesz te
wodę tylko po prawej stronie twojego równania , bo x*0%=0 i masz równanie dla suchego pnia) ,
a ja odejmuje i po lewej i po prawej x*100%=x , bo mam równanie dla wody, a że traf chciał ,
że akurat 800−400=400 to insza inszość

. ...
23 lut 20:34
Eta:
No jasne,że ilość wody odparowanej

........... 800−x −−−−−−−−−waga pnia
23 lut 20:44
Margaletka: Czyli jaka jest odpowiedź
23 lut 21:42
Eta:
400 kg
23 lut 21:56