Stereometria/Ostrosłup
Natalia: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem α=60 stopni. Krawedz boczna ma długość b=2{21}. Wyznacz objetosc tego
ostroslupa
Dziekuje za pomoc
3 kwi 15:43
Basia: | | 1 | |
Krawędź boczna; |
| ha (ha wysokość trójkąta równobocznego o boku a, który jest |
| | 3 | |
podstawą) i wysokość ostrosłupa H tworzą trójkąt prostokątny.
| | 1 | |
α=60 to kąt między b i |
| ha |
| | 3 | |
H = b*sin60 (wylicz)
h
a=3b*cos60 (wylicz)
2h
a = a
√3
Oblicz P
p i V
3 kwi 23:45