ciągi
seba21: Rozstrzygnij czy ciąg an o podanym wyrazie ogólnym jest geometryczny ,jeśli
a)an=−1i3/4
b)an=n+5:2n−1(to jest zapisane za pomocą kreski ułamkowej)
23 lut 16:28
seba21: proszę o pomoc bo ja nie ogarniam tego

!
23 lut 16:37
Man in black: | | an+1 | |
Jeżeli iloraz |
| jest stały to jest to ciąg geometryczny. |
| | an | |
| | an+1 | |
Ad a. |
| = 1 zatem jest. |
| | an | |
Ad b. Spróbuj sam.
23 lut 16:44
seba21: man wez zrob jeszcze b bo mi nie wychodzi bede bardzo wdzieczny
23 lut 16:52
Man in black: | n+6 | | 2n−1 | |
| * |
| − czy tu wszystko się skraca i zostaje stała? Chyba nie. |
| 2n+1 | | n+5 | |
23 lut 16:54